Žďárské zahradníky trápí krádeže květin z městských květináčů

13. srpen 2013

Žďárští zahradníci si stěžují, že jim obyvatelé města kradou květiny. Z městských truhlíků se ztrácejí okrasné rostliny, které tam na jaře vysázeli. Prázdných míst v květináčích si sice všimne málokdo, zahradníkům jsou ale trnem v oku.

„Zjara se to vysázelo a v létě se to šlo dosázet, protože už tam nebyla třeba ani jedna kytička,“ říká bývalá zahradnice Jiřina.

Řeč je o květinách v městských truhlících, které se neustále ztrácí ze svých míst.„Přímo při činu jsme přistihli většinou několik starších obyvatel, kteří si to vyrejpnou, dají si to do nějaké kabelky, a pak si asi přestěhují k sobě na zahrádku, nebo si to dají na nějaké hroby,“ vysvětluje velitel městské policie Martin Kunc.

Provinilcům strážníci udělují pokuty, následně o chybějící květině informují zahradnictví, které se postará o její náhradu. Zahradníci často přijdou na chybějící rostliny až při jejich každodenní údržbě.

Ve městě je kamerový systém. „Tam co zjistí, to zjistí, ale my vlastně v rámci toho ani nečekáme, až nám řeknou. Zalévat musíme v létě každý den, takže okamžitě zjistíme, že tam chybí,“ popisuje Dana Nevidová ze zahradnické firmy, která má městskou zeleň na starost.

Květiny podle jejích slov mizí především z náměstí. „Sází se letniček zhruba tři tisíce kusů, po zkušenostech, které máme, je tak zhruba deset procent ztrát. Záleží na období a na zájmu lidí, kolik kytek se ztratí,“ dodává.

Zkušené oko zahradníka si prázdného místa v květináči okamžitě všimne, většina kolemjdoucích ale o chybějících květinách vůbec neví. „Dívám se, jestli je tam hezká kytka, ale jestli tam není, to jsem si ještě nevšiml,“ říká důchodce Josef.

Květin letos neubývá tolik jako v minulých letech. Zahradníci to připisují hlavně probíhající rekonstrukci náměstí. V centru se nepohybuje tolik lidí, a tak je těžší rostlinu ukořistit.

Zatímco ve Žďáře nad Sázavou se květiny ztrácí běžně, ve vedlejší Jihlavě podobných případů ubývá a strážníci v Havlíčkově Brodě takové krádeže vůbec neregistrují.

autor: Martina Kovaříková
Spustit audio