Žďár nad Sázavou bojuje proti vizuálnímu smogu

6. červen 2023 13:00

Vedení Žďáru nad Sázavou nechce takzvaný vizuální smog v ulicích. Dosud podporoval pořizování méně křiklavých a jednodušších poutačů. Teď plánuje zakázat reklamu ve veřejném prostoru, která nebude v souladu s městským manuálem.

V nařízení je vyjmenovaných šest typů reklamy. Jde například o katalogy, letáky nebo reklamní tisk, které by se neměly být volně přístupné na veřejných místech. Dále jsou to například různé polepy a plachty na stožárech, nebo mostních konstrukcích. Zakázané jsou také polepy výloh, pokud nebudou v souladu s městským manuálem.

Nařízení pamatovalo také na dopravní prostředky. To jsou například různě odstavená auta, která slouží jako nosič reklamy. Nemělo by se to ale týkat vozidel městské hromadné dopravy.

Město se snaží dlouhodobě vytlačit takzvaný vizuální smog. I proto zavedlo před časem manuál dobré praxe pro reklamu a označování provozoven. Ten je dobrovolný. Nové nařízení je podle starosty Martina Mrkose z hnutí STAN dalším doplněním.

Žďárská radnice teď přispívá podnikatelům na změnu označení jejich provozoven, aby byly v souladu s městským manuálem. Podnikatelé mohou jednorázově čerpat maximálně 30 tisíc korun. Loni takto město vyplatilo 106 tisíc.

Kdy začne regulace platit? Poslechněte si audio.

Spustit audio

Související