Zázemí německých klubů je neskutečné, vše, co potřebujete, tam je, vzpomíná fotbalový záložník

19. říjen 2023

Ve čtrnácti byl na stáži v Bayernu Mnichov, dnes hraje za FK Jablonec. Hostem v Setkání u mikrofonu byl fotbalista Michal Černák.

Čtěte také

Čerstvě dvacetiletý Martin Černák prozradil, co musel pro svůj sen hrát ligový fotbal obětovat. „Hodně času s kamárady, večer někde, to jsem nikdy moc nezažil. Já jsem většinu času trávil buď na tréninku, nebo ve škole. Člověk tomu musí obětovat hodně. Nějaký párty a takové věci, není na to čas, a ani to nejde skloubit.

Občas se může člověk ‚zrejt‘, jednou za čtvrt roku, za půl roku, nebo za rok, ale nedá se to dělat pravidelně,“ přiblížil s tím, že ale podobné akce stejně nikdy moc nevyhledával.

K nejvyšší lize měl nakročeno ve 14 letech, kdy si ho vyhlédli lovci talentů z Bayernu Mnichov, kam pak odjel na stáž. „Viděl jsem, jak to chodí v německých klubech. Určitě v největším v Německu a v jednom z největších v Evropě. Je to neskutečný, jak tam vypadá zázemí. Hřiště, ubytování pro hráče, posilovna… Všechno, co potřebujete k fotbalu, tam je,“ prozradil jablonecký záložník.

Stáž v německém klubu ho hlavně motivovala k dalším výkonům a dodnes mu pomáhá třeba v těžkých ligových zápasech.

Ve čtrnácti si vyzkoušel i fotbal s prvoligovým jabloneckým klubem, ve kterém dnes hraje už jako profesionál. Jaký je den prvoligového fotbalisty? A jak se liší jednotliví trenéři? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Petr , mib
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.