Mít fotbal hodně rád a taky pevné nervy. Jak se stát fotbalovým rozhodčím

15. listopad 2022

Bez rozhodčích se žádný fotbalový zápas neobejde. Jenže sudích je málo. Stoprocentně to platí třeba na Liberecku. Se šéfem tamní komise rozhodčích Michaelem Kvítkem si o tom povídal redaktor Pavel Petr.

Šéf fotbalových rozhodčích z Liberecka Michael Kvítek

V 26 letech je Michael Kvítek šéfem komise rozhodčích na Liberecku, asi nejmladším v historii, alespoň o žádném mladším nejsou žádné informace. „Snažil jsem se něco vrátit ‚okresu‘, takže jsem začal ještě za Jardy Poživila, pomáhat mu v komisi rozhodčích na okrese, a když Jarda z pracovních důvodů končil, šéf okresu Liberec mi tu funkci nabídl. Po krátkém přemýšlení jsem to vzal,“ popisuje své začátky.

Co se týká rozhodčích, je na Liberecku podle slov Michaela Kvítka, velký problém, jak v počtu, tak ale také v kvalitě. „Hodně rozhodčích skončilo v seniorském věku, takže máme hodně mladých, kteří se to teprve učí, a tím pádem dělají chyby, a ty týmy na to nejsou připravené,“ vysvětluje.

A jak se komise rozhodčích snaží přilákat do svých řad nové zájemce o rozhodování fotbalových zápasů? „Máme nábory rozhodčích, děláme veřejné tréninky na hřišti u Slovanu, chodíme do škol, a máme v plánu obejít okresní kluby, jejich dorostenecké mančafty, a zkusit kluky, kteří by třeba neviděli ve své budoucnosti kariéru fotbalisty, aby začali jako rozhodčí,“ vypočítává Michael Kvítek.

K tomu, aby se člověk stal dobrým rozhodčím, musí mít fotbal rád. „A ještě je potřeba mít pevné nervy, aby vydržel nápor týmů a fanoušků. Musí ten fotbal mít hodně rád, protože, samozřejmě, práce rozhodčího není vždy v oblibě, ve všech aspektech fotbalu… Musí být poctivý, pracovitý, a snažit se fotbal dělat dobrým pro lidi,“ potvrzuje šéf liberecké komise rozhodčích.

Pro ty, kdo by měli zájem stát se rozhodčím, dodává: „Máme webové stránky, sociální sítě, kde si nás najdete pod okresem Liberec A je tam telefonní kontakt, e-mailové kontakty, stačí se ozvat a můžete se přihlásit. My Vás proškolíme, dostanete od nás základní věci na to, abyste mohli rozhodovat utkání, a jdete na věc…“.

Jaký „zvuk“ mají rozhodčí z Liberecka ve světě fotbalu? Kdy je ideální věk na to začít s píšťalkou? Jakou perspektivu mají mladí začínající rozhodčí před sebou, a kam až se ve fotbalových soutěžích můžou dostat? A kolik si rozhodčí „pískáním“ fotbalového zápasu může vydělat? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.