Zámek ve Stránecké Zhoři měl padnout. Daří se ho ale zachraňovat

15. říjen 2019 06:00

Čistit cihly a skládat je na palety, to byl o víkendu hlavní úkol turistické oddílu z Brna. Rozhodli se pomoci se záchranou zámku ve Stránecké Zhoři.

Práci pro dobrovolníky předem připraví místní kastelán. Samozřejmě ji musí uzpůsobit tomu, že pomáhat budou třeba i sedmileté děti, popisuje vedoucí oddílu Irena Kratochvílová: „Je pro nás trochu překvapení, jakou práci nakonec budeme dělat. Když jsme přijeli, tak jsme se dozvěděli, že se bude dělat na první pohled asi ne moc příjemná práce, asi je to zrovna výborný pro ty děti, protože je třeba očistit a naskládat cihly.“

Byl určený k demolici

Zámek ve Stránecké Zhoři byl přitom původně určený k demolici. „Památky jsou v České republice rozdělené do třech kategorií - památka první kategorie, druhé a třetí a ty třetí jsou většinou k demolici. Takže o ty památky se nikdo nestará, nemají moc extra majitele a všechny tyhle poměry se samozřejmě zřítily s příchodem komunismu, takže všechno, co se znárodnilo a nedalo se používat jako památka jako taková, tak většinou zašlo.“

Stránecká Zhoř, zámek

Podle Jaroslavy Bednářové ze spolku Fracce, který se zabývá rekonstrukcemi historických událostí, měl zámek nakonec velké štěstí, když ho za symbolickou částku odkoupil Řád rytířů Kristových v roce 1999.

Řád

Řád to začal postupně svépomocí opravovat, ale protože nechtěli, aby to dopadlo jako jiné památky, které byly z části vylité betonem, tak se tady jede starými metodami, rekonstruuje se podle starých postupů, což samozřejmě trvá déle.

Turisté z Brna

Pomocníci z brněnského turistického oddílu jsou na místním zámku přitom už po několikáté. Podle Ireny Kratochvílové je práce a hlavně samotný pobyt na zámku baví. „Pro ně je zajímavý už to, že jsou na zámku, kam se normálně nedostanou. Můžou spát a trošku i pobíhat. Aby to pro ně bylo trošku zajímavější, tak jsme připravili různé historické recepty, a děti mají po celý víkend historickou stravu.

Recept zní asi takto: Vezmi jedno kuře, nacpi do něj kdoule, jablka a cibuli, osol a ogriluj - to je to správné dobré kuře.

Všechny pokrmy pak připravují přímo v černé kuchyni zámku, která je jako jedna z mála v Čechách skutečně funkční.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio