Zámek v Doudlebách nad Orlicí připravil pro začínající turistickou sezónu několik zajímavých novinek

30. březen 2024 07:43

Na většině hradů a zámků začala nová turistická sezóna. V Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku je upravena nejen zámecká expozice, ale novinky nabízí i přilehlé muzeum trampů. Představí například speciální banjo.

Čtěte také

„V interiérech zámku máme spoustu nových obrazů, které jsme dostali od našeho příbuzenstva. A v přilehlých prostorách trampského muzea máme od jednoho kamaráda, trampa, banjo, které sám vyráběl z konve od mléka. Hmatník si udělal z kytary a všechno ostatní si udělal sám. Bylo to v době, kdy nebyly dostupné hudební nástroje,“ popisuje úpravy správce rodinného zámeckého majetku v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku Petr Dujka. 

Doudlebský zámek
V roce 1590 byla dokončena stavba doudlebského renesančního zámku, který byl využíván jako lovecký. Renesance do Čech přichází téměř se stoletým zpožděním, a je to doba, kdy šlechtici opouštějí hrady a stěhují se do uvolněnějších zámků. Doudlebský zámek má však ještě tzv. „obranný charakter“ v tom smyslu, že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran. Uvnitř dvůr v přízemí obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.

Spustit audio

Související