Zákaz zalévání a napouštění bazénů. Černovice jsou jednou z prvních obcí, která zavedla opatření

26. květen 2022 08:00

Vysočinu znovu začíná trápit sucho. První obce zakazují zalévání a zahrádkáři shání sudy na dešťovou vodu. Příkladem jsou Černovice. 

Některá města na Vysočině zakazují zalévat zahrádky nebo napouštět bazény z veřejného vodovodu. Zásoby podzemních vod se totiž už teď tenčí po nepříliš vydařené zimě. Po nepopulárním opatření musela sáhnout například radnice v Černovicích na Pelhřimovsku. 

Bazén a zahrada

„Zatím se to ani napustit nedá, je chladno a musíme ho ještě zalepit.“ Paní Leonarda žije v okrajové části Černovic v rodinném domku se zahrádkou a bazénem. Větší starosti jí dělá zalévání. „Budeme řešit sudy a déšť, nic jiného nejde. Ale zvadnout úrodu, to si člověk nemůže nechat.“ 

Černovice jsou letos jedním z prvních obcí, které na Vysočině podobný zákaz zavedly. Dá se ale předpokládat, že další budou následovat. Mimo jiné kvůli tomu, že v zimě napadlo málo sněhu a hladina spodních vod je nízko. 

Je to realita …

„Je to realita, se kterou se musíme smířit, že to takhle bude vždycky. Aktuálně jsme zakázali zalévání a napouštění bazénů. Během víkendů dochází k abnormálně zvýšeném odběru. Lidé přijedou na víkendy, museli jsme to opatření přijmout.“

Černovice nebojují proti suchu jen zákazy, ale také aktivně. Chystají velký projekt k propojování zdrojů vody, vodárenských soustav a ještě do konce roku chce starosta vypsat výběrové řízení na posílení vodního zdroje v místní části Střítež.

Spustit audio

Související