Zákaz návštěv už platí ve všech nemocnicích na Vysočině, ode dneška i v Pelhřimově

4. leden 2023 13:00

Návštěvy pacientů už zakázala i pelhřimovské nemocnici. Jako poslední v kraji. Vedení zdravotnického zařízení tak reagovalo na epidemii respiračních onemocnění.

Zákaz návštěv se netýká pouze doprovodu u porodů a pacientů v terminálním stadiu nemoci. Lidé, kteří přicházející k ambulantnímu ošetření, by měli nosit roušku nebo respirátor.

Stejná pravidla nastavila i nemocnice v Třebíči, která návštěvy zakázala v pondělí. Její infekční oddělení už je zcela zaplněné. Otcové u porodu nebo rodiče doprovázející děti ale nesmějí vykazovat příznaky nemoci.

Počet lidí s respiračním onemocněním za poslední týden na Vysočině mírně poklesl. Aktuálně hygienici v kraji evidují 2059 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Před týdnem to bylo o 426 víc.

Nejvyšší nemocnost je podle dat krajských hygieniků aktuálně na Žďársku, kde počet nakažených převyšuje 3200 lidí na 100 tisíc obyvatel. Naopak nejlepší situace je na Jihlavsku, kde není počet nemocných ani poloviční. V regionu se také dál zvyšuje počet infikovaných seniorů, respirační obtíže jich má už přes 5%. 12 lidí je kvůli vážnému stavu hospitalizovaných v nemocnici.

Spustit audio

Související