Zádušní oběť. Český film má dnes v Třebíči premiéru, právě tam ho totiž natáčeli

17. březen 2017
Zprávy z

V Třebíči, v kině Pasáž má dnes premiéru film Zádušní oběť. Snímek odehrávající se na začátku 20. století je podle režiséra Jiřího Svobody detektivkou. Část filmu natáčeli právě v Třebíči v úzkých uličkách v místním židovském ghettu. Hlavní roli hrál Milan Kňažko.

Židovskou čtvrtí se valí hustý dým, štáb dává pokyn k zahájení natáčení a za volantem sedí herec Kryštof Hádek, hlásil z natáčení filmu Zádušní oběť reportér Michal Malý. Záběry uvidí lidé i na plátně.

„Já si to užívám, a to auto taky,“ usmál se herec. „Hůř se s tím couvá, nemá to posilovač.“

Průjezd auta ulicí Leopolda Pokorného natáčeli filmaři několikrát a scéna zabrala desítky minut. Děj se odehrává na začátku 20. století. „Je to vlastně taková detektivka, kdy komisař přijíždí z centra z Vídně vyšetřovat opakující se vraždy,“ vysvětluje režisér filmu Jiří Svoboda.

Má to působit až klaustrofobickým dojmem, říká režisér

Proč si filmaři v čele s předním českým režisérem Jiřím Svobodou vybrali právě Třebíč? „Složité je spolu s architektem a kameramanem vybrat lokaci, které jsou pro to vhodné. Celý film by měl být v takové sevřené atmosféře, klaustrofobické. Tady jsme našli úzké uličky.“

Natáčení filmu Zádušní oběť, Třebíč
autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio