Žáci ve Studené natírají lavičky v parku. Smysl dobrovolnické práce jim ukazuje projekt 72 hodin

14. říjen 2022 15:30

Úklid v lese nebo na hřišti, sběr lesních plodů pro zvěř nebo program pro seniory – to je pár příkladů dobrovolnické práce, které se v těchto dnech v Česku věnuje na 27 tisíc mladých lidí. Zapojili se do projektu 72 hodin České rady dětí a mládeže. Až do neděle se uskuteční téměř 500 dobrovolnických akcí, jedna z nich třeba ve Studené na Jindřichohradecku.

Učitel Stanislav Němec u jedné z laviček v parku ve Studené rozdává žákům z osmé třídy pracovní pomůcky. Jejich úkolem je obrousit a znovu natřít dřevěné lavičky a odpadkové koše. „Děti si můžou takto vyzkoušet pro někoho možná nezvyklou práci, protože ne všichni mají dům se zahradou. Třeba děti z paneláků tohle nikdy nedělaly, tak jsem rád, že si mohou vyzkoušet, co to obnáší,“ říká.

Pracovní vyučování se tady propojí s hlavním cílem projektu 72 hodin, a to je ukázat dětem význam dobrovolnické práce. „Park se bere často jen tak, že se tu mladí lidé zdržují, chodí kouřit, zašívat se za stromy, kde je pak jenom nepořádek. A nám šlo o to, aby to viděli zase z druhé stránky. Věříme, že když to sami opraví, nebudou to pak ničit,“ komentuje starosta obce Pavel Škoda.

Děti ze základní školy ve Studené se do projektu 72 hodin zapojily už poněkolikáté. V minulosti například čistily místní potok, připravily program pro seniory v domě s pečovatelskou službou a také uklidily hřiště, které využívají při tělocviku.

„Na žácích bylo vidět, že sice to možná některé až tak nebavilo, ale viděli potom dobrý výsledek práce. A když pak na to hřiště i sami chodili, byl docela příjemný ten pocit, že to tam uklidili oni,“ připomíná výsledky dobrovolničení učitelka Lenka Turčínková, která školu do projektu přihlásila.

Spustit audio

Související