Začaly maturity a ve Světlé nad Sázavou si většina studentů vybrala vypravování o děsuplné noci

11. duben 2019 06:00

V celé České republice začaly na středních školách a maturitních oborech učilišť státní zkoušky. Její první částí je sloh z českého jazyka, na který navazuje cizí jazyk.

Napíšu čas a máte těch pětadvacet minut na to, abyste si vybrali. A jinak vám samozřejmě přeji, aby se vám to povedlo, nemějte z toho strach. Učitelé zahájili písemnou část maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury po celé republice. Ve Světlé nad Sázavou byli studenti letošními tématy docela zaskočeni.

Děsuplná noc

„Témata byla naprosto strašná, třeba děsuplná noc nebo nějaký úřední dopis o charitě a dál už si to ani všechno nepamatuju, protože jsem půlku času přemýšlela jenom nad tím, o čem budu psát vůbec. Šílený, fakt šílený. Vypravování tam bylo vlastně jenom jedno a ještě jsme museli navázat na úvodní text,“ shodly se studentky Michaela Kellnerová a Tereza Šmajdová.

A většina ostatních žáků světelské akademie byla podobného názoru.

Jak dále připomíná ředitel školy Martin Kubín, češtinářská slohová práce je teprve začátek. „Sociální činnost a sociálně správní činnost mají stejné předměty. A potom obory uměleckořemeslné, tak ty mají určitě praktickou zkoušku a mají technologii.“

Vypravování

Studenti světelského gymnázia si mohou volit předměty pro školní maturitu libovolně. U výběru tématu slohové práce se ale téměř všichni rozhodli stejně. „Vypravování, protože nic jiného neumím. Minulý rok bylo s piráty nějaké vyprávění, tak mi to přišlo jednodušší, že my jsme vlastně musely navázat na text. Jinak asi nic jiného bych nepsala, možná úvahu,“ pokračují studentky.

Všichni nakonec stihli své práce odevzdat v termínu, a doufají, že ‚děsuplnou noc‘ si neprožijí poté, co se v květnu dozví výsledky svého maturitního slohu.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio