Začala dvouletá generální oprava stravovacího provozu jihlavské nemocnice

26. leden 2020 08:12

V lednu 2020 začala avizovaná a dlouho plánovaná generální oprava stravovacího provozu Nemocnice Jihlava. Specifické práce jsou rozdělené na devět etap.

Opravy bude financovat ze svého rozpočtu Kraj Vysočina, který nemocnici zřizuje. „Zakázku jsme vysoutěžili za 293 miliónů korun bez daně s tím, že celých 80 miliónů připadne na pořízení kompletně nových gastro-technologií. Až za dva roky stavbu opustíme, bude stát v areálu jihlavské nemocnice supermoderní kuchyně s navýšenou kapacitou vařených jídel a s moderní jídelnou pro zaměstnance,“ informoval Martin Kukla (ANO 2011), náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku.

Během prvních etap musí stavební firma provést řadu příprav

V příštích týdnech začnou práce v prvním podzemním podlaží, kam se následně přemístí provizorní jídelna. Vznikne na místě současných skladů. „Vedení nemocnice teď zvažuje, jak vyřešit menší propustnost prozatimní jídelny tak, aby se při výdeji stravy netvořily fronty,“ říká náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Změny stravování se pacientů nedotknou

V prvních týdnech budou stavbaři upravovat venkovní schodiště. Omezení týkající se strávníků přijdou až se čtvrtou stavební etapou, kdy se modernizace dotkne samotného gastronomického provozu. V té době bude kuchyně místo současných šesti jídel vařit pro zaměstnance přechodně pouze dvě jídla. Pokud jde o pacienty, jejich stravování zůstává po celou dobu přestavby kuchyně beze změn.

Stravovací provoz bude mít novou střechu i okna

Podle zřizovatele jihlavské nemocnice – Kraje Vysočina - stávající kuchyně a jídelna už svým dispozičním řešením a technickým vybavením nevyhovuje. Ani z hlediska přípravy stravy ani z hlediska její distribuce. Po modernizaci budou jednotlivé části provozu propojené a umístěné v prvním nadzemním podlaží a v jídelně ve druhém podlaží bude navýšená kapacita na tři stovky sedících strávníků. Stravovací provoz bude mít kompletně vyměněná okna, budova bude zvenku zateplená a dostane novou střechu.

 

Kuchyně jihlavské nemocnice teď připravuje 1 820 jídel, po modernizaci bude schopná uvařit až 2 480 jídel. Kraj Vysočina s její navýšenou kapacitou počítá i pro budoucí obsloužení plánovaného domova pro seniory, který má vyrůst v těsné blízkosti. Stávající stravovací provoz Nemocnice Jihlava funguje už od roku 1994.

autor: Michal Malý
Spustit audio