Za většinou požárů ve volné přírodě stojí lidé. Někdy svoji neopatrnost zaplatí životem, říká šéf hasičů Vladimír Vlček

25. červen 2024

Léto přináší větší riziko požárů v přírodě. Nejedná se jenom o lesy, ale i požáry související se sklizní obilí. I na letošní rok předpovídají meteorologové parné měsíce, tropické teploty a vysoké riziko požárů.

Co můžeme udělat, abychom hasičům nepřidělávali v létě práci? V každém případě být opatrní. To znamená, že člověk musí brát v potaz aktuální situaci, jako jsou velmi vysoké teploty nebo silný vítr. Tyto podmínky mohou velmi úzce souviset například se zakládáním ohňů. I malý ohníček může vést k velké mimořádné události.

Alex Mynářová a Vladimír Vlček

Léto je obdobím, kdy mnoho lidí tráví čas v přírodě a často zakládá ohně, například kvůli opékání špekáčků. „Je důležité mít na paměti, že i z malého ohniska může vzniknout velký požár,“ varuje Vladimír Vlček, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR. Klíčem je být připravený na případnou nehodu. „Mějte po ruce například PET lahev s vodou nebo jiné prostředky k uhašení ohně, protože není nic horšího než být nepřipravený,“ dodává.

Cena za neopatrnost

Pokud se oheň vymkne kontrole, je nezbytné okamžitě kontaktovat hasiče na čísle tísňového volání. „Je smutnou skutečností, že za většinou požárů ve volné přírodě stojí lidé. Ať už je to neopatrnost, nebo dokonce úmysl, kdy někdo chce vypálit plochu pro lepší růst vegetace, následky mohou být tragické,“ upozorňuje Vlček. Bohužel se stává, že lidé podceňují rizika a dochází i k úmrtím.

Kromě přírody je třeba dbát na bezpečnost i v domácnostech, zejména když odjíždíme na dovolenou. „Případy požárů způsobených nabíjením baterií se množí. Ať už jde o baterie k mobilním telefonům, elektrickým kolům nebo koloběžkám, riziko vzniku požáru je vysoké,“ varuje Vlček. Ideální je odpojit všechny nepotřebné spotřebiče z elektrické sítě a zajistit, aby někdo pravidelně kontroloval váš domov.

Jak se hasiči připravují na riziko lesních požárů? Plánují si přes léto dovolenou? A co když jsou u moře a stane se nějaké neštěstí, u kterého by měli zasáhnout? Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Vladimír Vlček
Spustit audio