Za poslední týden se covidem-19 nakazilo 108 lidí z Vysočiny

31. červenec 2020 10:20

Od začátku koronavirové pandemie se nakazilo 399 lidí z Vysočiny. Za poslední týden přibylo 108 nemocných, zatímco o týden dřív počet stoupl o 54.

Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví, které eviduje nemocné podle trvalého bydliště.

První případ nemoci covid-19 na Vysočině eviduje ministerstvo zdravotnictví k 10. březnu. Do konce března pak onemocnělo dalších 109 lidí z Vysočiny, nyní byl obdobný nárůst za sedm dní.

Jihlavské Alzheimer centrum

Čísla výrazně zvýšila nemocnost v jihlavském Alzheimer centru, se zajištěním jeho chodu budou ode dneška vypomáhat vojáci. Nákaza se potvrdila u 40 klientů a 17 zaměstnanců. Čtyři klienti v souvislosti s covidem-19 od té doby zemřeli, podle hygieniků měli i jiné nemoci.

V okrese Jihlava za posledních sedm dní onemocnělo 21 lidí na 100.000 obyvatel. V sousedním okrese Pelhřimov, který patřil dlouho mezi nejméně zasažené okresy, vzrostla za týden relativní nemocnost na 27 lidí na 100.000 obyvatel.

Třetí nejnižší nemocnost

V úhrnných číslech za celou dobu trvání koronavirové pandemie má Vysočina relativní nemocnost třetí nejnižší v zemi za Jihočeským a Královéhradeckým krajem. Na 100.000 nemocných připadá 78,26 případu. Podle krajské hygienické stanice je nyní na Vysočině nemocných 147 lidí.

Od středy platí na Vysočině mimořádné opatření hygieniků. Lidé musejí mít zakrytá ústa a nos ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb. Na Jihlavsku už jsou v platnosti přísnější nařízení od 14. července. Lidé tam musejí mít roušky například i v obchodech a vozech MHD.

Některé krajské nemocnice mají omezené nebo úplně zakázané návštěvy. Zákaz platí v nemocnici v Havlíčkově Brodě, která se nyní stará o dva pacienty pozitivní na koronavirus, a v nemocnici v Jihlavě, která má čtyři pacienty s covidem-19. Tři z nich jsou z jihlavského Alzheimer centra. Médiím to řekla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Od začátku šíření viru bylo v republice zaznamenáno 16.342 případů, vyléčilo se zatím 11.482 lidí. S koronavirem v ČR zemřelo 379 osob.

zdroj: ČTK
Spustit audio