Za nevykácené kůrovcové souše hrozí majitelům lesů pokuty

13. srpen 2023

Takzvané kůrovcové souše stále zabírají část plochy lesů na Vysočině. Jejich majitelé přitom mají od nového roku znovu povinnost je bez prodlení odstraňovat.

Až stovky drobných majitelů lesů na Vysočině stále nevytěžily ze svých porostů takzvané kůrovcové souše. Jde především o mrtvé smrky zničené náletem lýkožrouta v minulých letech. Do konce roku  2022 je mohli majitelé nechat stát, aby měli čas na likvidaci čerstvě napadených stromů, od letošního ledna už ale znovu platí nařízení Ministerstva zemědělství je bez prodlení vykácet.

„Může to být problém terénu, někde jsou to podmáčené neúnosné terény, nebo naopak strmé skalnaté svahy, kde je problém se pohybovat a kde se musí na to najímat speciální technika, třeba lanovky,“ vysvětluje předseda Sdružení vlastníků lesů Jiří Svoboda, proč těžba vždy nepokračuje tak, jak by podle nařízení ministerstva měla.

Od ledna už ale mají vlastníci lesů znovu povinnost souše bez odkladů odstraňovat. To se ale podle Svobody daří jen částečně.

Podle dat v kůrovcové mapě zveřejněné Ústavem pro hospodářskou úpravu lesů klesla rozloha souší od loňského září do letošního června ze  13 tisíc hektarů na 9.  Přesto v lesích na Vysočině dál zůstávají. Například třebíčský městský úřad aktuálně vydal výzvu vlastníkům, aby je neprodleně odstranili. Podle mluvčí úřadu Irini Martakidisové jde jen na Třebíčsku o stovky zejména takzvaných drobných majitelů.  „Ten brouk už ve starých stromech není, takže to není riziko, co se týká ochrany lesa, ale ty souše představují právě to bezpečnostní riziko,“ říká.

Jaké sankce ze nevytěžené kůrovcové souše hrozí? Poslechněte si reportáž.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio

Související