Za Masarykem do Lán mířily vzácné návštěvy. Na zámeckém rybníku piruety kroužila i krasobruslařka Sonja Henie

26. březen 2024

Lány byly pro prezidenta Tomáše Gariggua Masaryka opravdovým domovem. Poprvé je navštívil v roce 1920 a strávil tam víc času než na Pražském hradě. Na lánský zámek za ním přijížděly vzácné návštěvy z celého světa.

Prezident Masaryk na Pražském hradě trávil pouhé dva až tři dny v týdnu, všechnu státnickou činnost včetně audiencí vykonával převážně na zámku v Lánech. Našel zde opravdový domov, kde pracoval i trávil chvíle odpočinku v kruhu svých nejbližších. V prosinci roku 1935 na lánském zámku abdikoval, ale za své zásluhy o vytvoření československého státu dostál zámek k doživotnímu užívání. I potom do Lán za prezidentem Tomášem G. Masarykem přijížděly tuzemské a zahraniční návštěvy ze všech oblastí společenského života.

Do Lán za prezidentem Masarykem přijížděly zajímavé osobnosti z celého světa

První státní návštěvou prezidenta Masaryka se v roce 1921 stal rakouský prezident Michael Hainisch. Další důležitou státní návštěvou byl v září 1922 Alexandr I. Karadjordjevič, král Srbů, Chorvatů a Slovinců. Na Lány zavítal také v roce 1929 bulharský král Boris III., kterému byl shodou okolností neuvěřitelně podobný správce lánského zámku Felix Nevřela, což místní personál stavělo do ožehavých situací.

V červenci roku 1926 do lánského zámku přijel na piknik slavný americký filmový pár Douglas Fairbanks a Mary Pickfordová. Hlavním tématem rozhovoru bylo filmové natáčení. Podle vzpomínek pamětníků akční hrdina Douglas Fairbanks odložil sako, uvolnil kravatu a přelétl stolky s pečlivě narovnanými chlebíčky, aby předvedl naživo svoje umění. Prezident Masaryk poté odložil sako a skřipec a vystřihl perfektní stojku.

Spisovatelé a novináři

Velmi často na zámek přijížděli spisovatelé a novináři, se kterými Masaryk udržoval přátelské vztahy. Patřil mezi ně například Karel Čapek. Lány navštívili spisovatelé Emil Ludwig, Heinrich Mann, John Galsworthy nebo Michail A. Bulgakov. Zváni byli i výtvarní umělci Vojtěch Hynais, Alfons Mucha, Max Švabinský, Otakar Španiel, Josef Mařatka, Bohumil Kafka, Zdenka Braunerová a další. V roce 1935 zde prezidenta portrétoval Oskar Kokoschka.

Jídelní lístky si hosté zámku mohli odnést na památku domů

„Každá návštěva, která byla pozvaná na oběd, našla u svého jídelního stolu rozpis, co se bude podávat,“ vysvětluje ředitelka Muzea TGM Magdalena Elznicová Mikesková. „Byl to takový krásný suvenýr, protože většinou po obědě ho Masaryk každému podepsal, takže dodnes se v různých sbírkách zachovaly tyto jídelní lístky.“

Lánský zámek navštívila slavná vědkyně Marie Curie-Sklodowská, která tam zavítala v doprovodu profesora Františka Běhounka. Mezi návštěvy z řad sportovců patřil Mistr Evropy v krasobruslení z roku 1930 Josef Slíva a na zámeckém rybníku několik piruet vykroužila i norská krasobruslařka Sonja Henie.

Výstavu věnovanou významným návštěvám, které mířily za prezidentem Masarykem, si můžete prohlédnout v Muzeu T.G.M v Lánech až do 2. června 2024.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.