Z Třebíče mizí trafiky. Noviny a časopisy se čtou stále méně, říká prodavač

13. prosinec 2017
Zprávy z

Z Třebíče, ale i z jiných měst našeho kraje, postupně mizí novinové stánky – trafiky. Podle osloveného prodejce je na vině stále nižší zájem veřejnosti o tiskoviny a také povinnost evidovat příjmové doklady, jinými slovy EET. Kupříkladu z třebíčských sídlišť zmizely už téměř všechny stánky.

„Ty klasický malinký stánky u silnic, některé pozastavily činnost, co zavedli to EET,“ říká v úvodu trafikant Miroslav Kolařík. Sám, kdyby neměl sázkový terminál a prodej stíracích losů, tak by zavřel také.

„Koukám tady na pohádky, aby to nebylo příliš agresivní. Děti dnes mají bujnou fantazii,“ do stánku přišla i učitelka Marie Lojdová, která trafiku využívá k nákupu DVD pro své děti.

Konzervativních čtenářů ubývá

Internet a další nová média svedla už před lety boj s klasickými tištěnými médii a evidentně zvítězil. Nicméně k panu Kolaříkovi do trafiky stále chodí lidé, pro které jsou noviny něčím nenahraditelným.

„Chodím sem vždycky v úterý a v pátek. My starší chodíme pořád pro noviny. Mám to zažité, pro noviny se chodí do trafiky,“ svěřil se senior Petr Gross.

„Lidi čtou čím dál méně. Internet a další věci to ovlivňují. Bohužel noviny, a je to můj pocit, upadají a prodává se málo jak novin, tak časopisů, týdeníků, je to čím dál horší,“ stěžuje si prodejce z třebíčského stánku Miroslav Kolařík.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio