Z hradu v Ledči nad Sázavou se neustále ozývá tikání. Zve na výstavu historických hodin

11. červen 2017
Zprávy z

V ledečském hradu je otevřená stálá výstava hodin. Ve čtyřech hradních místnostech je k vidění celá řada zajímavých strojů. Kastelán Luděk Šíma chce pozoruhodnými stroji obsadit i další tři místnosti a nabídnout tak návštěvníkům nejenom pohled na hodiny jako takové, ale i do hodinářské dílny.

Ledečský hrad je známý z několika pohádek a filmů, z těch nejznámějších je to druhý díl filmové pohádky Anděl Páně. Lidé přicházejí do hradních prostor jednak z důvodu nádherné vyhlídky na celé údolí řeky Sázavy a města Ledeč, ale i na výstavy. Jednou z nich je stálá výstava hodin.

Sloupové, nástěnné, hodiny v koženém pouzdře, které patřily do kočáru. A dokonce patery hodiny jsou natažené a ukazují čas. „Jsem rád, za to, že tady tikají a odměřují čas,“ řekl kastelán Luděk Šíma.

Výstava hodin, Ledeč nad Sázavou

Výstava i s nejstaršími hodinami z období renesance je ve čtyřech hradních místnostech. Kastelán má další plán: „Chtěli bychom ještě další tři místnosti, ještě musí proběhnout drobné stavební úpravy,“ slibuje s tím, že vše chce stihnout ještě v letošní návštěvnické sezóně.

Právě v rozšířené expozici bude k vidění starý hodinový stroj z věže ledečského kostela. Ten nový k výstavě také trochu patří. Mohutná věž s hodinami je totiž vidět z každého hradního okna jižním směrem. vv

Výstava hodin, Ledeč nad Sázavou
autoři: mik , daz
Spustit audio