Z devátých tříd základních škol letos vychází nejsilnější ročník za posledních třicet let, dostat se na vysněnou střední školu bude těžší

28. únor 2023 08:00

Poslední hodiny mají letošní deváťáci na to, aby podali přihlášku na střední školu. Termín vyprší ve středu 1. března. Letos vychází ze základních škol nejsilnější ročník za posledních třicet let.

Letos na Vysočině vyjde z devátých tříd podle údajů krajského úřadu o 150 žáků víc než v loňském roce. Dohromady jich bude okolo pěti a půl tisíc.

Střední školy na Vysočině jsou při současných kapacitách schopné vzdělávat okolo šesti tisíc studentů v jednom ročníku. Míst je tedy dostatek. Záležet ale bude na tom, jakou školu si dítě vybere. Například na gymnáziích, obzvlášť ve větších městech v regionu, je pravidelně přetlak.  Naopak některé obory na odborných školách se zase nedaří naplnit.

Na některých školách příští rok otevřou víc tříd. Týká se to právě těch oborů, o které je dlouhodobě vyšší zájem. Navýšení kapacity je naplánované u čtyřletého studia na dvou krajských gymnáziích v Jihlavě a Moravských Budějovicích. V případě jihlavského gymnázia se zvýšila kapacita také čtyřletého studia se sportovní přípravou. O třídu víc otevře také Střední průmyslová škola Třebíč v oboru Energetik. Na krajských školách se od září otevřou i některé nové obory.

V posledních letech vzrůstá zájem například i o obor kuchař číšník. Jakou motivaci žáci ke studiu mají, si poslechněte v reportáži Terezy Pešoutové.

Spustit audio

Související