Vzrostlé smrky u Muzea východních Čech v Hradci Králové město pokácelo, nahradí je listnaté stromy

22. únor 2023 08:25

Technické služby města Hradec Králové pokácely u budovy Muzea východních Čech pět vzrostlých smrků, které na místě rostly přibližně 70 let. V příštích dnech odstraní také přilehlý keř jalovce. Nahradí je stromy listnaté, které v lokalitě byly původně na začátku 20 století. 

Čtěte také

Smrky ve městě v posledních letech kvůli klimatické změně rychleji degradují a musejí je tak nahradit jiné druhy stromů.

Před budou Muzea východních Čech v Hradci Králové právě padly tři vzrostlé smrky. A další dva budou následovat. Proč to bylo zapotřebí?

To mi ukazuje pracovnice Střediska městské zeleně hradeckých technických služeb Daniela Maternová: „Stromy jsou káceny hlavně z důvodu jejich špatného zdravotního stavu. Vzhledem k tomu, že jsme zaznamenali i plodnice dřevokazných hub na patě kmene, tak se dá předpokládat, že tam bude i poškození kořenového systému. Tím pádem nejsou stromy provozně bezpečné a nemohou na místě zůstat.“

Smrky u muzea východních Čech v Hradci Králové město pokácelo, nahradí je listnaté stromy

U těch dvou stromů, které ještě stojí, se dá poznat, co je na nich špatně? „Tam je to prosychání přeci jen o něco víc. Je vidět, jak ten strom nepřirůstá a ztrácí své nejnovější jehlice.

Dva přilehlé menší smrky stříbrné technické služby zkusí přesadit. Během několika dnů pak odstraní před muzeem také keř jalovce. Místo toho má na místě vyrůst magnolie a podél hlavní silnice osm nových třešní.

Změnou druhu stromů chce se radnice přiblížit původnímu vzhledu okolí muzea ze začátku 20 století, vysvětluje Jaroslava Raková z odboru hlavního architekta města. „V tomto parku nikdy jehličnany nebyly jako původní rostliny. Takže chceme obnovit původní myšlenku a zároveň vyhověli dnešním klimatickým podmínkám.

Čtěte také

Smrky navíc ve městě nezvládají v posledních letech následky klimatických změn a dříve usychají.

„Protože se zvýšila teplota ve městě, naopak se snížila hladina podzemních vod. Tyto stromy jsou oslabené a jsou sekundárně napadány, zejména u těch smrků, kůrovcem. Zásadně se tady změní druhová skladba porostu. Čili smrk je na ústupu a ani v této části města není původní dřevinou. Takže musíme hledat jiné druhy a kultivary dřevin, které nám zajistí mezoklima města, popisuje Libor Rak z odboru životního prostředí magistrátu města Hradce Králové.

Častěji se tak v budoucnu budou sázet stromy listnaté, případně jehličnaté z jižnějších zeměpisných poloh.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související