Vzpomínka na rodáka: V Zálesní Lhotě u Jilemnice slavili 100. výročí narození Jiřího Šlitra

15. února 1924 se narodil Jiří Šlitr. Nejen obyvatelé Zálesní Lhoty u Jilemnice na svého rodáka v den jeho nedožitých 100. narozenin vzpomínali u domu čísla popisného 52.

U příležitosti 100. výročí narození Jiřího Šlitra se u jeho rodného domu sešlo několik desítek obyvatel Zálesní Lhoty i nedaleké Jilemnice. „Děkujeme, že jste se dostavili v tak hojném počtu i v tomto počasí, které nám úplně nepřeje,“ přivítal účastníky setkání místostarosta Studence Martin Mühlbach.

„Dámy a pánové, já myslím, že Jiří Šlitr by měl obrovskou radost, kdyby viděl, kolik nás tady je. On vždycky říkal, že by si přál, aby se na jeho písničky nezapomínalo. Nemusí nikdo vědět, kdo je složil, ale že by si přál, aby se zpívaly. Zpívají se,“ ujal se slova emeritní ředitel jilemnického muzea Jan Luštinec. Písničky se hrály a zpívaly samozřejmě i v Zálesní Lhotě, a to díky jilemnické ZUŠce.

V Zálení Lhotě u Jilemnice si připomněli 100. výročí narození slavného rodáka

Jiří Šlitr žil část svého života na Jilemnicku. A svá první školní léta prožil právě v Zálesní Lhotě. „Jeho tatínek byl tady řídícím učitelem na české menšinové školy. Tak by bylo asi nelogické, kdyby u něj neabsolvoval základní školní docházku, tedy obecnou školu,“ potvrdil Jan Luštinec s tím, že se někdy nesprávně uvádí, že Jiří Šlitr chodil do obecné školy v Jilemnici.

„Potom nastoupil na jilemnické gymnázium, kde se dostal do velice dobré třídy, která měla vysokou úroveň, a také do vynikajícího pedagogického kolektivu. Myslím, že měl veliké štěstí, protože tam vznikla celá řada podnětů, které ho potom, myslím, i v životě provázely,“ upřesnil.

Jiří Šlitr nebyl jen geniálním muzikantem. „Byl vynikající výtvarník. Zažil jsem celou řadu jeho spolužáků, kteří na něj vzpomínali jako na mimořádnou osobnost,“ dodal Jan Luštinec.

Vracel se Jiří Šlitr do Jilemnice a Zálesní Lhoty? Poslechněte si reportáž Jaroslava Hořeního.

Spustit audio

Související