Vysočinou se pohybuje konvoj Mírového běhu. Sportovci se zastavili také ve Světlé nad Sázavou

21. květen 2022 06:10

Mezinárodní tým tzv. Mírového běhu se pohybuje po Vysočině. Včera sportovci štafetou zdolali trasu z Golčova Jeníkova do Pelhřimova a dnes pokračují na Jemnici. 

Posláním Mírového běhu je šířit atmosféru přátelství, míru a porozumění. Tomu pomáhají i zastávky a rozpravy s občany v různých městech. Každý si při nich může podržet mírovou pochodeň a vyslovit své přání. 

Světlá nad Sázavou

Spolu s týmem Mírového běhu vybíhám od sportovní haly ve Světlé nad Sázavou. Skupina sportovců má namířeno do Humpolce a následně do Pelhřimova, kde stráví noc

Jak se vám běží? „Srdečno. Výborně, pokud máte pocit, že běžíte s mírem a ten mír předáváte dál lidem, tak máte sílu a nohy běží samy,“ svěřují se běžci z Ukrajiny a Polska.

Mírový běh, Světlá nad Sázavou, 2022

 

Kromě blízkých evropských států je v týmu ale třeba i sportovkyně z Guatemaly nebo světový vedoucí Mírového běhu Salil Wilson z Austrálie. „I když to lidé v různých zemích vyjadřují různě, tak je to ten pocit, který nás spojuje, který máme společný. Myslím, že to je to, co zakladatel běhu Sri Chinmoy chtěl, nabídnout světu příležitost, aby každý vyjádřil ten svůj pocit nebo přání pro mír vlastním způsobem,“ překládá slova svého australského kolegy hlavní místní koordinátor Mírového běhu Ondřej Veselý. 

Reakce veřejnosti

I on sám oceňuje, jak veřejnost na akci reaguje a jak se o ni zajímá. „Dokonce jsme tu běželi před sedmi lety, spousta lidí si to pamatovala a říkali, že se jim to moc líbilo. Jsme rádi, že lidé opravdu cítí, že ta myšlenka je důležitá a že třeba i děti vkládají do pochodně své přání.“

Podle Ondřeje Veselého přišel nápad přidat Světlou nad Sázavou na trasu běhu před lety od paní, která se představuje jako Marie. Na sportovce se přišla podívat i teď. Celá akce ji i vzhledem k současným událostem dojímá. „Děkujeme Shri Chinmoyi, že tento běh zavedl, že poselství nesené pochodně přináší všem po světě lásku a harmonii.“

Mírový běh, Světlá nad Sázavou, 2022

Kromě paní Marie a jejích kamarádek přišli běžce podpořit například i žáci místních škol, kteří si s nimi absolvovali zhruba kilometr trasy. A stejně tak se mohou přidat i další zájemci na dalších úsecích trasy běhu. 

Spustit audio