Vysočina chce sloučit některé střední školy. Vzniknou centra technického vzdělávání

25. duben 2013

Vedení kraje Vysočina už má seznam škol, které chce sloučit. Například v Jihlavě má vzniknout centrum technického vzdělávání, které spojí střední průmyslovou školu se střední automobilní a technickou. Ne všichni jsou z toho ale nadšení.

V dílnách soustružníků na Střední škole technické v Jihlavě je právě zdejší mistr Bohumír Lojda, kterému se plánované slučování příliš nezamlouvá.

„My jsme fungující škola, která je zařízená, vybavená a fungujeme šedesát let. Žáky máme, výsledky taky,“ myslí si. Proti slučování je i zdejší ředitel Josef Váca.

„Když se řeklo Polenská, všichni věděl,i o jaké obory je, kde ta škola je. To samé, když se řeklo Legionářů, Bedřichov. Ta ztráta identity asi je největší a asi by ztratili orientaci i žáci základních škol, kam se hlásí,“ vysvětluje důvody svého nesouhlasu.

Někteří ředitelé ale vidí ve slučování také výhody. Jedním z nich je třeba Miroslav Vítů ze Střední průmyslové školy, se kterou se má technická sloučit.

„Po zkušenostech z minulých let víme, že je tady v Jihlavě a okolí omezená skupina zájemců o technické vzdělávání. A v podstatě se tři školy s velmi podobným zaměřením pereme o konečnou množinu žáků. Takže potom máme ne úplně plné třídy, stojí to víc peněz a je to neefektivní,“ tvrdí.

Centrum technického vzdělávání chce kraj kromě Jihlavy vytvořit sloučením několika škol i v Třebíči nebo ve Žďáře nad Sázavou.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio