Vyrůstal v Kvasicích, byl prvním Čechoslovákem se zlatou olympijskou medailí. V nouzi se ale režim k Bedřichu Šupčíkovi obrátil zády

14. listopad 2023

V Paříži získal roku 1924 první zlatou československou medaili na olympijských hrách, a to ve šplhu bez přírazu. Úspěšný sportovec a sokol Bedřich Šupčík, jenž většinu dětství strávil v Kvasicích na Kroměřížsku, měl však těžký konec života. 

Rozhovory se známými a úspěšnými sportovci i mladými talenty ze Zlínského kraje nejen o regionálním sportu vám nabízíme na jednom místě ZDE. Můžete si také poslechnout některé životní příběhy místních šampionů z historie i současnosti.

Psal se 20. červenec 1924, když rodák z Vídně Bedřich Šupčík, který ale takřka celé své dětství strávil u tety v Kvasicích na Kroměřížsku, vybojoval na olympijských hrách v Paříži pro Československo vůbec první zlatou olympijskou medaili. Povedlo se mu to v disciplíně šplh bez přírazu. Úspěchy sbíral i na mistrovstvích světa a z další olympiády přivezl stříbro.

Poslední roky tohoto sportovce a sokola však příliš veselé nebyly. Po dvou infarktech odešel na přelomu čtyřicátých a padesátých let do invalidního důchodu a v nouzi žádal o pomoc státní výbor pro tělovýchovu a sport. Jenže pozitivní odpovědi se nedočkal, jako sokol zkrátka tehdejšímu režimu nebyl pohodlný. Zemřel na třetí infarkt ve svých 58 letech.

Poslechněte si životní příběh Bedřicha Šupčíka.

Spustit audio

Související