Výročí Gustava Mahlera spojují Amsterdam, Vídeň, Kanadu, Srí Lanku i Japonsko

7. červenec 2020

Dirigent a světový hudební skladatel Gustav Mahler se narodil 7. července roku 1860 v Kalištích poblíž Humpolce.

Oslavy kulatého výročí jeho narození přivedly do rodného místa v Kalištích hudební nadšence, badatele a obdivovatele hudby Gustava Mahlera z mnoha českých i zahraničních měst a institucí.

„Během oslavy se na dálku propojí mnoho míst celého světa. Díky společnému streamu promluví vnučka Gustava Mahlera Marina Mahler nebo světový pěvec Thomas Hampson, který se interpretaci Mahlerových skladeb dlouhodobě věnuje a dále představitelé společností, které o odkaz Gustava Mahlera pečují z Kanady, Japonska nebo i Srí Lanky,“ uvedla dopoledne před propuknutím oslav Jana Součková z jihlavského Domu Gustava Mahlera.

V samotných Kalištích, kde malý Gustav strávil první tři měsíce, stále stojí jeho rodný dům, který je udržován a nachází se v něm menší výstavní sál a dobová restaurace s penzionem.

Ve třech měsících věku se malý Gustav Mahler s rodinou přestěhoval do Jihlavy, která se k němu také hlásí jako ke svému rodákovi. Žil zde od tří měsíců do patnácti let.   

Velká rodina, která přišla o mnoho dětí

„Gustav Mahler měl celkem 13 sourozenců, ale jen šest se dožilo dospělého věku. Právě otázky jeho dětství a pobytu v Jihlavě nás nejvíce zajímají,“ řekla badatelka Jana Součková z Domu Gustava Mahlera.

Život v Jihlavě ale pro Mahlerovi nebyl jen radostný. V dětském věku zemřelo osm Gustavových sourozenců. Tragický podtón ztráty a pohřbů se tak dílem prolíná podobně jako i inspirace místní lidovou hudbou. V patnácti letech potom Gustav Mahler odcestoval za dalším studiem do Vídně.

„Dokumenty o Gustavu Mahlerovi jsou rozeseté po celém světě a instituce si tyto dokumenty velmi pečlivě střeží. Můžeme zmínit třeba Hudební knihovnu v Paříži, Rakouskou národní knihovnu ve Vídni, ale můžeme najít záležitosti i v Jeruzalémě, v Kanadě nebo v soukromých sbírkách,“ řekla Jana Součková. A některé rukopisy jsou vysoko ceněné.

Rekordní hodnota Mahlerova originálu

Před čtyřmi lety se na aukčním trhu objevil autograf, čili původní autorův zápis hudební skladby, Mahlerovy druhé symfonie s podtitulem Vzkříšení.

Za tento autograf soukromý sběratel zaplatil téměř 150 milionů korun. „Tím se dokument stal nejdráže prodaným rukopisem v historii,“ vyzvedla Součková.

Jihlava si svého významného rodáka bude připomínat

Na rok 2020 připadá kulaté výročí narození hudebníka také kulaté výročí jeho prvního veřejného vystoupení a na rok 2021 potom také kulaté výročí úmrtí Gustava Mahlera v Jihlavě.

Dům Gustava Mahlera společně s městem Jihlava připravuje na dvouleté období sérii akcí, které mají osobnost Gustava Mahlera v Jihlavě zviditelnit a přiblížit dnešním lidem. „Ještě letos se chystá komponovaný program v Horáckém divadle Jihlava jako připomínka prvního veřejného vystoupení tehdy desetiletého Mahlera v Městském divadle. Připomínku chystáme na den přesně 13. října 2020,“ uvedla Součková.

Spustit audio