Výpověď z přesčasů dala v jihlavské nemocnici téměř polovina lékařů

30. listopad 2023 06:30

Nemocnice v Česku se připravují na změnu provozu po 1. prosince, od kdy řada lékařů odmítla dál sloužit přesčasové hodiny. Například na Vysočině to udělalo v pěti krajských nemocnicích dohromady 343 lékařů.

Nejvíc v Jihlavě, kde přesčasy vypovědělo asi 150 lékařů. Nemocnice se proto chystají na omezování péče. Zruší například některé neakutní operace. „Problém je v tom, že kromě toho, že nebudou chirurgové, tak nebudou ani anesteziologové,“ říká ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev. Nemocnice proto nebude moct dělat tolik operací, jako dosud.

„Každý lékař počítá s tím, že přesčasy a noční práce budou. Špatné je to, že je nás tady opravdu málo. Já jsem za 23 let praxe napracoval 10 let navíc. Je to asi 1800 nočních služeb,“ vysvětlil lékař Bohdan Trnka.

Pacienti s akutními problémy by neměli mít zhoršenou péči. „Pokud budete pacient, který byl objednaný na plánovanou operaci žlučníku nebo kýly, tak vzhledem k tomu, že chirurgie bude mít pravděpodobně jen jeden sál, tak tyhle výkony se odloží,“ upřesnil Lukáš Velev.

„Očekáváme, že prosinec nějakým způsobem proběhne, protože péče se na konci roku omezovala vždycky. Větší problém může nastat v následujících měsících příštího roku, protože nařídit můžeme jen 150 hodin přesčasů,“ uvedl sociálně demokratický náměstek hejtmana Vladimír Novotný.

Vedení krajských nemocnic upozorňují, že pokud by byla péče omezena déle, negativně by se to promítlo i do jejich hospodaření.

Spustit audio

Související