Vyplácení sociálních dávek čeká další revoluce - sKarty

4. červenec 2012
Zprávy z

Pro rodiče, nezaměstnané a nebo třeba pěstouny přichází revoluce ve vyplácení sociálních dávek. Od konce prázdnin už peníze nebudou chodit na účet klienta nebo složenkou do schránky, ale na nový účet u České spořitelny. Stát chce ušetřit peníze a tak sjednocuje systém. Platit se bude nově sKartou.

Placení sKartou se v tuto chvíli zkouší na třech místech České republiky. Jedním z nich je Chotěboř. Právě tam se teď na několika klientech prověřuje možnost nakupování v jednotě Coop přes sKarty. Klienti by tam měli mít snadnější přístup k hotovosti, protože po dosažení určité hodnoty nákupu dostanou peníze zpět v hotovosti takzvaným systémem cash-back. "Kdyby se vyskytly nějaké problémy, nechceme, aby se to dotklo více klientů. Proto se testuje zatím jen Chotěboři. Čekáme na pokyn, kdy máme s vydáváním karet začít. Zpočátku vybereme klienty, u kterých nepředpokládáme problém. Myslím tím ty, kteří pobírají jednu dávku a nemají problém se zákonem a exekutory. Ostatních zhruba šedesát tisíc klientů úřadů práce z Vysočiny začneme oslovovat ke konci letních prázdnin," říká Hana Matějíčková z jihlavského úřadu.

speciální karta - tu obdrží klienti, kteří mají  zdravotní postižení a sKarta bude sloužit nejen pro platební funkci, ale též k identifikaci (parkování, slevy u přepravců apod.)

Nový systém vyvolává u mnoha klientů Úřadu práce otázky. Nabízíme odkaz, kde najdete odpověď na většinu svých otázek: http://socialnireforma.mpsv.cz/cs/3

Na úřad práce v tuto chvíli není nutné chotit. K vyzvednutí sKarty vyzve úřad klienty sám. Pravděpodobně na konci prázdnin: "Určitě to bude nárůst práce pro naše zaměstnance i kvůli tomu, že se nový systém rozjíždí v době dovolených. Klienty proto prosíme o určitou shovívavost. Musíme kartu předat šedesáti tisícům lidí a vydání karty nebude otázkou pěti minut. Musíme klintovi vysvětlit, jak s ní zacházet," říká koordinátorka projektu v našem kraji Hana Matějíčková.

autor: ost
Spustit audio