Výpadky proudu po pondělní bouřce způsobily lidem na Vysočině velké problémy

31. červenec 2013

Život v obcích Vysočiny se dva dny po silné bouřce pomalu vrací do normálu. Ještě ráno přitom bylo bez elektřiny více než 200 odběrných míst. Ztráty registrují někteří chovatelé i provozovatelé bioplynových stanic.

Starosta Herálce na Žďársku nestíhá přijímat stížnosti. Proud nešel ve třetině obce a lidem bez elektřiny se zkazily desítky kilogramů rozmraženého masa.

Nervózní byly zejména matky kojenců a malých dětí, které sháněly plynové ohřívače často i v kilometry vzdálených obcích, aby mohly ohřát mléko, čaj nebo jídlo. Problematická byla také osobní hygiena.

Bez elektřiny byla dnes dopoledne celá Horní Myslová, kde není zaveden plyn. Všechny domy jsou tam odkázány na vlastní studnu s čerpadlem. Někteří lidé si proto podle starosty pořídili vlastní elektrocentrály.

V Dlouhé Brtnici zase panovaly obavy, aby obec nepřišla také o vodu. Místní rezervoáry jsou totiž napojené na elektřinu.

Mnozí chovatelé měli starosti

Výpadek těžce zasáhl chovatele akvarijních ryb. Potřebují totiž elektřinu pro ohřev, filtraci nebo světla. U větších chovů stačí pouhá hodina bez proudu na to, aby došel kyslík a ryby začaly hynout.

V takovém případě je nutné nastartovat centrálu a napojit vzduchovací kompresory, spotřeba benzínu na hodinu je ale kolem tří litrů.

Drůbežárny a odchovny jsou většinou jištěny agregáty. Například v Dolní Cerekvi tak prý žádné dramatické chvíle nenastaly. Líheň v nedaleké Zhoři zase mluví o velkém štěstí, že k výpadku nedošlo o měsíc dříve. Teď už jsou totiž kuřata vylíhnutá.

Popadané stromy se musí rychle zlikvidovat

Na Vysočině způsobily pondělní bouřky také značené polomy v lesích. Cestáři kvůli odklízení polámaných stromů u silnic přerušili běžné opravy silnic a stejně nestíhají.

Vyvrácené stromy se zatím ještě sčítají. Do dnešního rána jich cestáři zaevidovali 130. Kmeny musí v nejbližších dnech rozřezat a odvézt.

Například v obecních lesích Herálce na Žďársku padlo množství stromů odpovídající polovině obvyklé roční těžby. Poškozené dřevo je potřeba rychle zpracovat kvůli kůrovci. Lesy a ovocné stromy v zahradách jsou hodně poškozené kupříkladu i kolem Borovné na Jihlavsku.

autor: ost
Spustit audio