Výmluva na osobu blízkou oficiálně končí, řidiči si už ale hledají v zákoně kličky

17. leden 2013

Řidiči už se nemohou vymlouvat na osobu blízkou. Ti, kteří spáchají přestupek musí ukázat na konkrétního viníka. Pokud to neudělají, hrozí jim až desetitisícová pokuta. Už teď si ale řidiči hledají v novém zákoně kličky a výmluvy.

Češi jsou vynalézavý národ, a tak už se na internetu a v médiích objevují zprávy o tom, že se dá zákon obejít. Všiml si toho i Tomáš z Jihlavy, který za volant usedá denně. I když prý majitel ukáže na konkrétního viníka, policisté mu budou přestupek těžko dokazovat.

„Ten, který bude podezřelý z toho, že řídil auto, zas ukáže na někoho dalšího, ten se vymluví na osobu další a ta osoba blízká tam bude stále figurovat. A bude to neustálý kolotoč toho, že se každý bude vymlouvat a těžko mu to někdo dokáže,“ vysvětluje fígl.

A ten mimo mikrofon potvrzují i někteří úředníci. Výmluv řidičů už mají plné zuby v Moravských Budějovicích na Třebíčsku, kde kvůli nim dokonce zrušili radary u silnic.

„Největší nešvar tam byla výmluva na osobu blízkou. Řidič byl pozván k vysvětlení. Tím, že se vymluvil na osobu blízkou, tak ten přestupek byl odložen,“ popisuje běžnou praxi tamní vedoucí odboru dopravy Jaromír Mafek.

Pro úřad to znamenalo ukončení přestupku. V mnoha případech tak řidič nebyl nakonec vůbec postihnut.

Radary za tři a půl roku fungování zaznamenaly v Moravských Budějovicích na 80 tisíc přestupků. Třetina z nich nebyla nikdy kvůli výmluvě na osobu blízkou potrestána.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio