Vyberte nejkrásnější knihu Vysočiny pro rok 2024

24. září 2024

Tradičně před Podzimním knižním veletrhem v Havlíčkově Brodě vybíráme nejkrásnější knihu Vysočiny.

Hlasování pro knihy, které obsahově a tematicky souvisí s Krajem Vysočina, probíhá na stránce níže.

Vítězný titul získá Cenu čtenářů Krajské knihovny Vysočiny a posluchačů Českého rozhlasu Vysočina. Autorům budou ocenění předána na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě. 

Při hlasování platí určitá omezení, z jednoho počítače (IP adresy) je možné hlasovat každých 20 minut. 

Hlasování končí 9. října 2024 ve 14:00 hodin!

Soutěž se řídí pravidly, která jsou v plném znění zde.

Přihlášené knihy

1. Horním Posázavím po proudu Zlaté řeky

Autor: Petr Martinec

Vydavatel: nakladatelství Regia

Sázava neboli Zlatá řeka, jak ji více než 100 let nazývají skalní trampové, vytéká jako malý potůček z divočiny Žďárských vrchů, postupně nabírá na síle a po více než 200 kilometrech spojuje své vody nedaleko středočeské Davle s Vltavou. Kniha provádí zajímavými městy a vískami při jejím horním toku. Namátkou Krucemburk, Chotěboř nebo Žďár nad Sázavou. Čtenář se občas od vodního toku odpoutá, aby mu neušla například lyžařská historie Nového Města na Moravě, Přibyslav a Polná s kdysi rozlehlým hradem a několika kostely.

2. Kdybych já byl krásný jako Dionysos

Autor: Miloš Doležal, Martin Herold

Vydavatel: Nadační fond 8smička

Malíř Jan Zrzavý svým výtvarným jazykem pomáhal pojmenovávat identitu české kultury. Kniha nabízí malý ponor a vhled do jeho lidské a umělecké duše, s jistým akcentem na vysočinské kořeny. Vůbec poprvé jsou zde publikovány Zrzavého vlastní fotografie z 50. a 60. let, dochované v jeho pozůstalosti, a cenné dokumenty z jeho tvorby i osobního života. Sborník vychází k příležitosti stejnojmenné výstavy v humpolecké galerii 8smička.

3. Otto Stritzko známý i neznámý

Autor: Křyštof Pavel Novák

Vydavatel: nakladatelství Motýlek

Otto Maria Stritzko byl český malíř, grafik a ilustrátor. Svůj život spojil s Vysočinou a Podyjím. K srdci mu však nejvíce přirostla Stará Říše, v níž žil šestačtyřicet let. Právě ta se knihou prolíná ve Stritzkových textech, stížnostech, průšvizích i v bohaté korespondenci. Čtenář se tak potěší nejen krásou jeho obrazů a grafik, ale také svérázným a jadrným humorem.

4. Příběh jednoho domu: Dějiny Telče pohledem ze Seminářské ulice

Autor: Vladimír Čeřovský

Vydavatel: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Telči

Publikace představuje mnohokrát opakované dějiny města Telče s poněkud odlišnou perspektivou. Na základě bádání v archivních pramenech shrnuje historii domu č. p. 85 v Seminářské ulici a osudy jeho dosavadních obyvatel. Mnozí Telčané v ní naleznou jména předků svých rodin, přátel, sousedů a známých. Unikátní je obrazová příloha, často pocházející z rodinných archivů bývalých obyvatel domu a jejich potomků.

5. Příběh vítězů – Pohádkový příběh vítězů Czech Bowlu

Autor: Pavel Fiala

Vydavatel: Vysočina Gladiators

Vysočina Gladiators je slavný tým amerického fotbalu, který reprezentuje Vysočinu v soutěžích pořádaných Českou asociací amerického fotbalu. Z hřiště v Nové Vsi se dostal až do Czech Bowlu. Kniha, která mapuje jeho pohádkový příběh, přináší 14 rozhovorů se všemi možnými hráči, trenéry a lidmi, bez kterých by „Glads nebyli Glads“.

6. Stejnou cestou, každý sám (autorka: Gregorová, Petra / vydavatel: Horácká galerie v Novém Městě na Moravě)

Autor: Petra Gregorová

Vydavatel: Horácká galerie v Novém Městě na Moravě

Publikace „Stejnou cestou, každý sám“ autorky Petry Gregorové vychází u příležitosti letošní výstavy Klubu výtvarných umělců Horácka. Obsahuje úvodní stať a 18 rozhovorů, představujících jednotlivé členy sdružení – malíře, grafiky, sochaře, skláře, textilní výtvarnici, šperkaře, fotografa, galeristku. Každý rozhovor je doplněn portrétní fotografií od Ireny Armutidisové a také vybranými citacemi a reprodukcemi děl jednotlivých výtvarníků. Grafika publikace je dílem Jakuba Janeby.

7. Tady nikdo není, jen já 

Autor: Miloš Doležal

Vydavatel: Revolver Revue

Devět příběhů, které Miloš Doležal vypráví v knize Tady nikdo není, jen já, přibližuje devět osudů židovských obyvatel Střední Evropy ve 20. století. Promítají se do nich velké dějinné zvraty i každodenní čas – v první světové válce, ve vícejazyčném a multikulturním meziválečném Československu, za nacistické okupace, arizace majetků a deportací do vyhlazovacích táborů, v lepším případě s útěky do exilu, u některých se zázračným návratem po válce, po níž ovšem následovalo nové zestátnění majetku a komunistická totalita.

8. Velká Bíteš: Průvodce skrytou pamětí města 

Autor: Jan Zduba

Vydavatel: Marie Zdubová - Cukrárna u Zdubů

Nová publikace o Velké Bíteši seznámí čtenáře s rozšířenými a o nové poznatky doplněnými tématy symbolů města, jeho správy a urbanistického a architektonického vývoje města. Představeny jsou také památky církevní, dále městské správy, školství, hospodářské či komunikační. Autor čtenáře seznámí s osudy několika vybraných Bítešanů a rozvede rovněž známou pověst týkající se Devíti křížů.

9. Větrný Jeníkov – Historie, Krajinou Větrného Jeníkova a jejími proměnami

Autor: Libuše Stejskalová, Milada Dvořáková, Eva Ondrová

Vydavatel: městys Větrný Jeníkov

Obsáhlá kniha se věnuje historii městyse Větrný Jeníkov a osady Velešov. Zvláštní kapitola je věnována okolní krajině. Kniha je bohatá nejen po stránce textové, ale i fotografiemi a také originálními malovanými ilustracemi lokalit a památek. Je rozdělena do dvou částí. První se týká historie, která je zpracovaná podrobně podle matrik, kronik či údajů v archivu. Druhá mapuje krajinu a místní přírodní poměry.

10. Vysídleni

Autor: Leona Šťávová

Vydavatel: Leona Šťávová - samonákladem

Kniha zaznamenává příběhy rodin z vystěhovaných obcí, které snadno zanikly v jiných válečných hrůzách. Nahlédnutí do místních kronik, publikací z regionu nebo vyslechnutí příběhů pamětníků však přináší jasné a emotivní důkazy o tom, jak zásadně vystěhovaným lidem zkomplikovaly život poslední měsíce války. Dokumenty z archivů a zmínky z odborné literatury událost doplňují o skutečná historická fakta a umožňují širší pochopení všech souvislostí.

autor: hoch
Spustit audio

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.