Všichni obyvatelé Jimramova si budou muset pořídit nové občanky

24. září 2010

Obyvatele Jimramova na Novoměstsku čeká běhání po úřadech - všichni si budou muset pořídit nové občanské průkazy a provést změny například v bankách. Téměř tisícovce lidí se totiž prodlouží adresy o jména třiadvaceti nových ulic. Náměstí například ponese jméno autora populárních broučků, Jana Karafiáta.

Dotaz na výměnu průkazů Jimramovské zaskočil. "Prosím? To od vás slyším poprvé. No to mám radost, to si snad děláte ze mě legraci?" ptal se místo odpovědi novinářů trochu zmatený důchodce. "Já myslela, že s touto kartičkou už dožiju, no jo, tak to jsem nevěděla. To je zbytečné, to je hloupost," reagovala další důchodkyně. "Mám měsíc nové razítko, samozřejmě s původní adresou. Takže nejen všechny ty úřady, doklady a papíry, ale i toto budeme muset měnit," říká rozladěná provozovatelka Tabáku Zdeňka Homolková.

"Je to rozhodnutí z roku 2000, zaregistrované ulice jsou až teď. Trochu jsme si tím naběhli, už jsme zaregistrovali první problémy z některých institucí," komentuje čtyři roky staré rozhodnutí zastupitelstva a jeho následky místostarosta Jimramova Josef Mašík. "Zatím nám nikdo ani neřekl, jestli teď vydávané občanky na deset let budou platit i v Evropské Unii," říká matrikářka Naděžda Sedláčková, s tím, že není vyloučeno, že za pár let si budou místní muset vyřizovat nové, evropské občanky znovu.

autor: uli
Spustit audio