Všechny cesty vedou do Říma. Do Třebíče ale ani jedna

9. červen 2015
Zprávy z

Vydat se z Jihlavy na Třebíč vyžaduje poměrně hodně trpělivosti. Směrem na Brtnici zbrzdí řidiče stavba obchvatu Příseky. Objížďka je vedená přes Stonařov, kde se ale také opravuje a výjimkou nejsou čekání hodinu a půl. Existují složitější trasy, například přes Kamenici. I tam ale narazíte na problémy.

Oficiální objížďka vede po silnici I/38 na Stonařov a přes Kasárenskou křižovatku do Třebíče. Stížnosti a dotazy se hromadí u starosty ve Stonařově. „Čtrnáct dnů, tři týdny se bude dělat druhá polovina vozovky od křižovatky na Třešť k Jihlavě, pak se bude uzavírat další úsek,“ vysvětluje starosta Stonařova František Plavec.

Stojíme tady hodinu a půl, říká mladá řidička

Právě ve Stonařově dochází denně doslova k neuralgickým situacím. Před semafory řidiči prostojí i přes hodinu. „Stojí tady hodinu a půl,“ řekla Českému rozhlasu řidička.

Ve Stonařově opravuje komunikaci Ředitelství silnic a dálnic, zatímco obchvat Příseky staví Kraj Vysočina. Jakákoli koordinace není možná, říká hejtmanův náměstek pro dopravu Libor Joukl (ČSSD). „K nám si chodí pouze pro povolení uzávěrek, jinak s námi vůbec nekomunikují,“ dodává náměstek s tím, že jenom kraj v tuto chvíli omezují řidiče na sto padesáti místech. Tam všude se staví nebo rekonstruuje.

Další možnost: Puklice, Kamenice, Luka

Cesta do Třebíče vede také přes Puklice. Je tam ale zákaz vjezdu a občas řidiči narazí na policejní hlídku. „Dá se tudy projet na Třebíč,“ přikyvuje oslovený mladík z Puklic.

Další možností je směr z Jihlavy na Kamenici a Luka nad Jihlavou. Tudy ale vede další objížďka. „Je tady šílený provoz, na zabití,“ nešetří emocemi paní ve stánku se zmrzlinou u Luk nad Jihlavou.

Situace na silnici z krajského města na východ se zlepší v září, to by měl být plně průjezdný Stonařov.

Čtěte také

autoři: mik , ost
Spustit audio