Vlhkost v novém depozitáři v Heleníně brání ve stěhování vzácných sbírek

9. říjen 2013

Jihlavští muzejníci stále nepřestěhovali vzácné sbírky do nového depozitáře v Heleníně u Jihlavy. Může za to vlhkost, která se v opravené budově drží. Pracovníci Muzea Vysočiny jsou ale optimisté a věří, že do tří týdnů by největší přesun v jejich historii mohl začít.

Ještě před měsícem vlhkost v depozitáři občas přesahovala devadesáti procentní hranici, poslední dny se drží mezi padesáti a šedesáti procenty. To znamená, že klesla na hodnoty, ve kterých je možné uchovat většinu vzácných sbírek, které jihlavské Muzeum Vysočiny vlastní.

Protože ale venku začíná mrznout a tím pádem startuje topná sezóna, nikdo netuší, jak se nově opravená budova bude v těchto podmínkách chovat. Proto muzejníci ještě čekají, zda se hodnoty vlhkosti nezačnou prudce měnit. Pokud by se ale udržely mezi zmíněnými padesáti a šedesáti procenty, nic nebrání stěhování sbírek.

Podle ředitele Muzea Vysočiny Karla Malého by stěhování mohlo začít do tří týdnů. Do té doby hrozí poškození vzácných předmětů. „U sbírek, které v sobě mají nějaké organické materiály, tak by mohlo dojít k tomu, že to začne plesnivět, hnít a rozpadat se. Kůže nebo polstrování na nábytku, určitě by to mohlo vadit i některým obrazům. Velmi citlivé na to jsou sbírky zoologické a entomologické,“ vysvětlil Malý.

S vlhkostí se na jaře potýkali také žďárští muzejníci v opraveném Moučkově domě. V současnosti už je ale historická budova zpřístupněna veřejnosti. K vidění je tam například expozice mapující historii Žďáru nad Sázavou i jeho okolí, typický prvorepublikový obchod nebo měšťanský salón.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio