Vladimír Burjánek: Silvestr

31. prosinec 2023

Docela bych se vsadil, že spousta lidí, křepčících při silvestrovském bujarém veselí, nemá ani zdání, že poslední den v roce, proslulý všeobecně  nevázanou zábavou, konzumací všeho možného a lidskými radovánkami, je spojen s významnou církevní bytostí. 

Čtěte také

Třiatřicátý papež katolické církve Silvestr I byl jedním z nejdéle sloužících duchovních v tomto úřadu. Během jeho 21 let ve službě se upevnila moc církve, vydal řadu liturgických nařízení, upravil podobu bohoslužeb a podle legendy vyléčil prý z malomocenství a pokřtil římského císaře Konstantina Velikého. Ten mu za to dal pozemek, na kterém později vznikl Vatikán.

Dnes patří k Silvestru zábava, odvázání se a slavení závěru roku ve společnosti s dobrým jídlem a pitím. Pobavil jsem se ohromně, když jsme nekupovali mezi svátky.

Čtěte také

V marketu doprovázel babičku malý chlapeček a jak už to děti dělají, z pestré nabídky v regálech si vždycky hlavně u cukrovinek něco vybral a přinesl to ke košíku. Babička mu domlouvala a něco mu pokaždé důrazně pošeptala. Na další cestě mezi regály, kdy už zboží vybírala jen babička, jí to hošík potom vracel. Určitě tím, čím ho odradila pokaždé od vybraného pamlsku.

Prostorem marketu se co chvíli ozývalo. Na to nemáme, na to taky nemáme. A babička šikulovi marně domlouvala, aby přestal.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Kosák

    Když člověk žije v souladu s přírodou, je bohatší. Je hezké, když se staráme o domácí mazlíčky, ať už to jsou kočky, pejskové nebo třeba křeček či papoušek.

  • Vladimír Burjánek: Kupování

    Nerad nakupuji, nemám rád bloumání po obchodech a fronty v jakékoliv podobě. Na kasu v marketu i na kabát v divadelní šatně.

  • Vladimír Burjánek: Topení

    Velice aktuální otázka dneška - jak a čím topit, vás možná vedla také ke vzpomínkovému zamyšlení, jakým vývojem a cestou jsme prošli od dřeva k solárním panelům.