Vítězka Velké pardubické už odpočívá doma na Vysočině, užívá si sluníčka i mrkví

14. říjen 2013
Zprávy z

Lidé ve Zhoři jsou hrdí na svou dostihovou šampionku. Klisna Orphee des Blins v neděli obhájila svůj triumf na Velké pardubické, dnes už odpočívá v moderním dostihovém areálu právě v malé obci na Jihlavsku.

Obrovský úspěch oslavili nejen lidé kolem Orphee de Blins, ale i klisna samotná. Výhru si prý užila po svém.

„Slavila tak, že dostala velikou porci jablek a mrkve. To má ráda,“ popisuje trenér Gregorz Witold Wroblewski u výběhu, kde se dnes už dvojnásobná vítězka Velké pardubické vyhřívá na podzimním sluníčku.

Jak polský rodák přiznává, z oslav ho ještě dnes bolela hlava.

„Je potřeba to oslavit. Velká pardubická je tak výjimečný dostih v České republice, že je to jako vyhrát olympiádu,“ usmívá se Greg Wroblewski.

Jeho manželka Iva dostih prožívala hodně těžce. „Věřila jsem kobyle, ale obhajoba je vždycky těžší, takže mi spadl kámen ze srdce, když vyhrála,“ popisuje paní Iva, která nechyběla v Pardubicích i s malým synkem. „Rád přebírá ceny, když to dobře dopadne. Jsme hrdí na taťku, na koníka, na celý tým,“ dodává.

123. Velká pardubická, žokej Jan Faltejsek s Orphée de Blins

Ve Zhoři sledovali Velkou pardubickou i ti, které dostihy jinak vůbec nezajímají. Ráno se pak v tamním obchodě podělili o své zážitky.

„Máme všichni radost, že to je kobyla ze Zhoře. S manželem jsme sledovali televizi celé odpoledne a drželi jsme palce,“ vypráví paní Ivana, prodavačka v místním obchodu.

Jedenáctiletou hrdinku, jejíž box zdobí vítězná kokarda, teď čeká klidový režim a trénink bez velké zátěže. Pokud bude zdravá, začne se Orphee de Blins od poloviny ledna připravovat na svoji třetí Velkou pardubickou.

autoři: dka , Andrea Kratochvílová
Spustit audio