Viruvzdorná a se semaforem. V kostele v Ledči nad Sázavou mají novou zpovědnici

22. únor 2021 06:00

I cestu k Bohu věřícím křižuje koronavirus. Přísná hygienická pravidla se týkají například i svatých zpovědí v kostele.

I proto si v jednom ze svatostánků v Ledči nad Sázavou pořídili zpovědnici novou-viruvzdornou. Starou museli rozebrat a vyhodit kvůli nevyhovujícímu stavu, o to lepší je ta nová. Kromě mikrofonu a reproduktoru bude věřícím k dispozici třeba i světelné rozlišení, zda mohou dovnitř nebo je zpovědnice obsazená. A odolat by měla i všudypřítomnému koronaviru.

„To je ta zpovědnice.“ S děkanem ledečské farnosti Janem Bártou přicházíme k úplně novému boxu v kostele sv. Petra a Pavla. Oproti původní, která už byla za hranicí životnosti, je tato velmi moderní. „Osvětlování, semafor, je to tady osvětlené podle toho, jestli to je volné nebo to není volné.“

„Možná, že ten semafor nenajdete na místních kostelích běžného typu u městeček nebo vesnic, ale v některých kostelech pražských je.“

Hygienické požadavky

Farnost při zadávání zakázky kladla důraz i na to, aby zpovědnice vyhovovala aktuálním hygienickým požadavkům na boj proti koronaviru. A tak je v ní mezi zpovídaným a duchovním stěna, kterou žádný virus nepronikne.

„Teď mě asi moc neslyšíte, teď mě slyšíte,“ posouvá Jan Bárta zátarasu mezi námi. O lepší komunikaci mezi duchovním a zpovídaným by se měly postarat mikrofony a reproduktory, které ještě zbývá do schránky nainstalovat.

Od architekta

Celý návrh zařízení církev od architekta zdarma. Samotnou výrobu pak měl na starosti truhlář Petr Zelenka. „V takovém rozsahu, já tomu říkám megazpovědnice, protože ona je veliká, oproti tomu, co je obvyklé v kostelech, takovou jsem dělal tedy poprvé, takže to byla velká výzva. Otec Bárta mě tam dovedl, řekl si jakou má představu a řekl mi jenom: udělej něco pěknýho,“ vzpomíná Petr Zelenka.

Na finální podobě spolupracoval i s dalšími řemeslníky, kteří dodělávali například malby nebo okrasné zlacení.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související