Víkendové tropy táhly lidi k vodě i na Vysočině, ke špinavým rybníkům i přeplněným koupalištím

29. červenec 2013

Počasí lámalo o víkendu rekordy v celé České republice. Řada lidí proto volno trávila u vody, ve špinavých rybnících i na přeplněných koupalištích. Jinak tomu nebylo ani na Vysočině.

Přestože voda v Borovince na okraji Jihlavy rozhodně nepatří mezi nejčistší, horké počasí už jsem přilákalo desítky lidí. „K čistějšímu je to docela daleko, tak to člověk nějak překousne, když je takové vedro,“ říká slečna Marcela, která se opaluje na břehu.

Odpor ke špinavé vodě ne všichni překonají, a proto alespoň polehávají ve stínu stromů místního lesa. Jako třeba manželé Láďa a Dáša. „My jsme vyrazili jen tak na chviličku dopoledne. No jenom ležíme. Asi jen nožičky svlažit, ale jinak ne.“

Od špinavé Borovinky, kde má voda hnědo-zelenou barvu, je to nedaleko na koupaliště jihlavský Vodní ráj. Přestože jsou tam bazény udržované a voda krásně čistá, oproti rybníku uprostřed lesa je tam hlava na hlavě. V neděli tam bylo přes 1500 lidí. Takové číslo ukazovala tabule s informací o počtu návštěvníků.

Přestože tam teplota vody dosahuje třiceti stupňů, pro Milana je prý osvěžující. „V tomhle teple určitě, hlavně když stojíme ve vodě. Plavat se nedá, ale je to dobrý,“ poznamenává.

Méně nadšená je ale Eva, která posedává na okraji jednoho z bazénů a máčí si nohy. „Mně se tady líbí, ale ty lidi mi vadí, protože jich je moc, hlava na hlavě. Dá se plavat, ale máte strach, že někoho kopnete. Rybníky mi nevadí, ale když máme blízko bazén, tak radši do bazénu,“ prozrazuje.

A tak nejlépe se v těchto horkých dnech mají všichni ti, kteří mají vlastní bazén. Jako třeba Vojta z Jihlavy. „Tak určitě je bezvadný, že máme vlastní bazén. Kdykoliv během dne do něj můžeme skočit a osvěžíme se. A nemusíme se mačkat na přeplněných koupalištích, nebo se bát ve špinavých rybnících, že chytneme nějakou vyrážku,“ říká.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio