Víkendová Rallye Světlá otevřela v Lučici další otázku. Tamní zastupitelstvo prý porušilo vlastní usnesení

16. říjen 2017
Zprávy z

O víkendu se na Havlíčkobrodsku konala Rallye Světlá. Rychlá auta projížděla mimo jiné obcí Lučice. Část obyvatel ale s průjezdem, který jim komplikuje život, nesouhlasila. Zastupitelstvo nakonec dalo těsnou většinou souhlas a závody se mohly konat. Už během víkendu se místní znovu ozvali.

Rallye Světlá se na severozápadě Havlíčkobrodska jezdí řadu let. Lučice těsně vedle Havlíčkova Brodu je obec, přes kterou rychlá auta projíždějí.

Asi 70 lidí tam podepsalo petici, ve které vyjádřili nesouhlas. Závody je obtěžují, cítí se být ohroženi. Psali jsme o tom zde.

Čtěte také

Rallye se nakonec o víkendu jela a auta zamířila i do Lučice. Jedno ze soutěžních vozidel skončilo právě v Lučici až na zahradě rodinného domu. „Projížděl jsem trasu jako inspekční vozidlo, přede mnou jelo další asi osm inspekčních vozidel, vše bylo zabezpečené dostatečně,“ řekl organizátor soutěže Zdeněk Secký.

Rallye Světlá 2017

Lučické zastupitelstvo vždy musí vydat souhlas s průjezdem obcí, což letos také učinilo. Těsná většina byla pro.

Už v roce 2016 se podle místních zastupitelstvo usneslo, že bude o konání závodů rozhodovat vždy tři měsíce před jejich konáním, letos to byl měsíc jeden. „Nebudu se k rallye už vyjadřovat, nebudu,“ řekla starostka Petra Vrzáková.

Posun přiznal i organizátor Zdeněk Secký. „Přišel člověk, který ve stejný den pořádal takzvanou špacírku a že nám vstoupí do rychlostní zkoušky. Zasáhla policie a o týden nám to posunula.“

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio