Veterán: Zrak se mi vrátil díky rybímu tuku

11. listopad 2012
Zprávy z

Právě dnes si připomínáme Den válečných veteránů. Na Vysočině jich žije okolo padesáti.

O zhruba padesátku válečných veteránů se v současné době starají sociální pracovníci na Vysočině. Starým lidem, kteří si prošli druhou světovou válkou, pomáhají s vyřizování pošty, s úklidem a zajišťují jim i lékařské prohlídky. Jedním s pracovníků je i Jaroslav Zikmund, který pomáhá válečným veteránům na Jihlavsku: "Starám se o francouzskou partyzánku, o jugoslávského partyzána, o anglického letce nebo o české odbojáře."

V současné době žije na Vysočině i vojenský pilot Imrich Gablech, který je nositelem řádu Bílého lva - nejvyššího státního vyznamenání České republiky. Imrich Gablech strávil během druhé světové války dva roky v sovětském lágru, který se podepsal na jeho zdraví. Trpěl podvýživou a dokonce na čas oslepl. "Kdyby nebylo dobrých kamarádů - a měl jsem jich hodně - asi bych se oběsil. Jeden můj kamarád sehnal lžíci rybího tuku, polkl jsem ho a budete se divit, po té jedné lžíci mi zrak začal fungovat," vzpomíná dodnes sedmadevadesátiletý muž.
O válečného veterána, který momentálně žije v Havlíčkově Brodě, se stará sociální pracovník Karel Jeřábek. "Je to pro mě čest, pomáhat takovému člověku. Moc rád si s ním povídám. Je to vášnivý zahrádkář a při životě - jak říká - ho drží jeho dvě kočky," řekl s úsměvem terénní pracovník, který pomáhá válečným veteránům po celé Vysočině.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio