Venkovské hospody jsou často jediným místem, kde se místní ve velkém a pravidelně potkávají

5. březen 2023 08:17

Pronájem hospody za symbolickou korunu nebo například uhrazení nákladů na energie. Stále častější scénář, kterým malé obce shání hostinského. Hospody jako mnohdy jediné komunitní centrum v obci totiž čelí zvyšování nákladů a na druhé straně lidé více šetří. Bez podpory se nájemcům v podnikání nedaří. 

Čtěte také

Provozování se často ujímají například dobrovolní hasiči nebo i přímo samotné obce. Hospody pak jsou často otevřené jen některé dny v týdnu a fungují jen díky dobrovolnému úsilí nadšenců.

„Tady je výčep, kde se scházejí v pátek hosté.“ Jsme v obci Polom na Rychnovsku, která má něco přes sto obyvatel a je tady se mnou starosta místního sboru dobrovolných hasičů Miroslav Žaba.

Sbor má na starosti místní hospodu. Je to velmi malá místnost, vlastně jsou tu jen 3 stoly, sedne si tu tak 20 lidí, víc ne. „V zimě je tady třeba 10 až 15 lidí. V létě máme ještě venkovní pergolu, takže to se vejde i víc lidí.

Čtěte také

Obci hasiči platí symbolický nájem jednu korunu za rok. „Obci to vracíme tak, že pro ně děláme různé brigády, opravujeme, co je potřeba, vodovod a takové věci.

Obcí podporovaná hospoda funguje i v Pekle nad Zdobnicí. Tady pro změnu majitel město Vamberk platí energie. Nájem se pak krátí o určitou částku, pokud současný provozovatel - opět dobrovolní hasiči - do budovy investuje, jako například posledně do opravy malého společenského sálu.

„Máme otevřeno úterky, středy, pátky a neděle, když samozřejmě seženeme obsluhu. Funguje to tak, že oslovím někoho, jestli chce přijít obsluhovat nebo čepovat pivo do hospody, chodí mi pomáhat kamarádi, líčí velitel dobrovolných hasičů v Pekle nad Zdobnicí Jaroslav Sedláček.

Čtěte také

Hospodu ve Vernéřovicích na Náchodsku začala provozovat přímo sama obec. Momentálně je otevřená tři dny v týdnu, popisuje nezávislý starosta Vernéřovic Tomáš Havrlant. „Obec zaměstnává dva důchodce, kteří ten provoz řídí. A uvidíme, až bude sezóna přes léto, když tady bude víc turistů a chalupářů, jestli se nám podaří zvýšit počet otevřených dnů v týdnu.

Cíl mají tyto obce stejný - udržet místní hospodská zařízení v chodu a podpořit tamní komunitní život.

„Zatím je to pro obec mírně prodělečné, ale ten efekt pro kulturní život ve Vernéřovicích myslím převyšuje ony ztráty, míní Tomáš Havrlant.

Údržba nevyužívaných objektů hospod by navíc obce často přišla ještě dráž.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související