Velký Beranov má dnes kromě voleb také referendum. Lidé rozhodnou o stavbě logistického centra

8. říjen 2021 06:00

Už dnes budou lidé rozhodovat o novém složení poslanecké sněmovny ve volbách. Kromě toho se ale na Vysočině koná také jedno místní referendum.

Konkrétně ve Velkém Beranově, kde budou obyvatelé už podruhé rozhodovat o výstavbě logistického centra poblíž obce.

Dříve by kvůli souběhu referenda a voleb musel městys připravovat dvě volební místnosti, dvě urny a přizvat dvě volební komise.

Jedna urna

Úřednice Františka Ryšavá, která má ve Velkém Beranově přípravu voleb na starosti, právě odemyká nikoliv dveře do volební místnosti ale na půdu. Tam se vydáváme hledat volební urnu.

Dalo by se očekávat, že při konání voleb a referenda zároveň budou k dispozici dvě urny. „Podle zákona musí být jedna urna, jedna komise, jedna místnost,“ popisuje Františka Ryšavá v malé podkrovní místnosti.

Poslední referendum

Ještě v roce 2018, kdy se konalo ve Velkém Beranově první referendum o stavbě logistického centra, přitom platila pravidla jiná. Tehdy museli být kvůli souběhu referenda a komunálních voleb na místě dvě komise a dvě volební urny. Úpravou zákona z roku 2019 se ale dvojitá volební procedura zjednodušila. „Tam je důležité, že obálky, hlasovací lístky, pro místní referendum jsou barevně odlišeny, takže jsou bílé, a do voleb do poslanecké sněmovny jsou šedé. Máme povinnost nejdřív spočítat volby do poslanecké sněmovny.“

Samotná volební místnost se bude ve Velkém Beranově připravovat až v pátek ráno. Podle Františky Ryšavé to ale nezabere moc času a do 14. hodiny, kdy se poprvé otevřou dveře volební místnosti, bude vše na svém místě, a to včetně volební urny.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související