Velké Meziříčí chtělo opravit zimní stadion. Stát mu ale odmítl zaplatit nadpoloviční část

29. srpen 2021 06:00

Radnice ve Velkém Meziříčí chtěla opravit a rozšířit zimní stadion. Do příprav investovala několik milionů korun a musela vykoupit i restauraci, která se stadionem sousedí.

Od státu velkomeziříčští požadovali 50 milionů korun. Po změně pravidel na ně teď ale nemají nárok.

Akce se komplikuje

Rekonstrukce a dostavba zimního stadionu ve Velkém Meziříčí se komplikuje. Město po změně pravidel Národní sportovní agentury (NSA) zřejmě nedosáhne na pomoc od státu, bez které není schopné stadion rozšířit.

NSA letos v srpnu zrušila původní výzvu, ve které Meziříčí žádalo o 50 milionů korun. Podle nových pravidel, která vyhlásila, můžou pomoc dostat jenom ta města, která stadion dlouhodobě pronajímají sportovním oddílům. Ve Velkém Meziříčí se ale o něj stará městská společnost.

Stará technologie

Kompresory z 80. let a strach, že se led rozpustí. To je jedno z míst na zimním stadionu ve Velkém Meziříčí, které nutně potřebuje opravit. Dalším je betonový podklad ledové plochy nebo kabiny. „Počítali jsme, že začneme 1. ledna 2022. Už jsme měli nachystané všechno na výběrové řízení. A pak přišla ta smolná zpráva, že výzva byla zrušená,“ řekl ředitel městské společnosti Sportoviště Velké Meziříčí Michal Hořínek.

Město má připravených svých 40 milionů korun, o dalších 50 milionů pak požádalo stát, respektive NSA. „Došlo ke změně pravidel hry,“ komentuje starosta Alexandros Kaminaras. „Budeme muset projekt nechat přepracovat a pokrátit ho tak, aby to mohlo být hrazeno pouze z městských financí. To ale nikdy nebude možné v takovém objemu, ve kterém to bylo uvažováno.“

Sportovní oddíl

Podle nových stanovených podmínek by měl mít sportovní oddíl stadion v dlouhodobém nájmu. Pro hokejový klub z Velkého Meziříčí, který nemá ani jednoho stálého zaměstnance, to je podle jednatele Jaroslava Judy nepředstavitelné. „Museli bychom mít další administrativu, účetní, a to je pro tak malý klub nemyslitelné.“

Podle sdružení zimních stadionů ČR není situace ve Velkém Meziříčí ojedinělá. V republice se stejně provozuje zhruba polovina městských stadionů. Podle mluvčího NSA Jakuba Večerky má výzva podpořit organizovaný amatérský sport. „Především podporou sportovních klub, spolků. Města mohou žádat, ale nemohou žádat jejich akciové společnosti.“

Agentura si tak slibuje, že se do amatérského sportu dostane víc peněz. Podle mluvčího se ohradily další čtyři subjekty. Nový program má alokaci 1,3 miliardy a maximálně je možné žádat o 40 milionů korun.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio