Velikonoční pohodu v Čečkovicích narušily volby

7. duben 2012
Zprávy z

V Čečkovicích na Havlíčkobrodsku proběhly o tomto víkendu mimořádné komunální volby. Přísedící ve volební místnosti nestíhali barvit vajíčka.

Vše vzniklo kvůli jednomu zastupiteli, který se nepohodl s vedením obce a naschvál odstoupil. Tím se v této malé vesničce na úpatí Železných hor, která má necelou osmdesátku obyvatel, rozpadlo celé pětičlenné zastupitelstvo. Téměř půl roku nebylo zastupitelstvo usnášení schopné, obec nemohla například schválit rozpočet pro rok 2012, takže hospodaří pouze s rozpočtovým provizoriem, nemůžou žádat ani o dotace a jsou pod dohledem úřadu s rozšířenou působností, což je v tomhle případě Chotěboř.

0:00
/
0:00

Nový termín voleb si však obyvatelé Čečkovic nevybírali. Volby na velikonoční svátky jim určilo ministerstvo vnitra. Přísedící volební komise Marta Vaňhátová prý kvůli tomu nestačila nabarvit ani vajíčka. „No ale, když to tak dopadlo, tak se nedá nic dělat. Musíme to odvolit znova a snad to bude lepší,“ nestěžuje si a doufá, že teď už bude až do dalších řádných voleb klid.
Čečkovice patří mezi 5 obcí v celé České republice, kde museli tento víkend předčasné komunální volby uspořádat. Nutno podotknout, že zastupitel, který odstoupil, to obci opravdu pěkně zavařil.

autor: Michal Malý
Spustit audio