Vedení některých domovů pro seniory v kraji kvůli obavám z šíření covidu raději omezuje návštěvy

7. prosinec 2021 08:13

V některých domovech pro seniory platí v Královéhradeckém kraji zákaz návštěv. Ředitelé totiž chtějí ochránit své klienty a zabránit rozšíření onemocnění covid-19. Bližší informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Například v Domově důchodců Humburky na Hradecku je přibližně 98 procent klientů naočkováno proti covidu a většina už má také třetí dávku vakcíny, zároveň v tuto chvíli není nikdo v domově nakažen koronavirem.

I tak tam ale návštěvy nesmí a to z toho důvodu, že v blízkém okolí se v jiným zařízeních onemocnění covid-19 objevilo a v domově chtějí ochránit své klienty, aby je mohli jejich příbuzní navštívit především během Vánoc.

Mají to takto nastavené i jiné domovy pro seniory v kraji?

Čtěte také

Ano, třeba v Domově důchodců Náchod. Tam by rádi znovu návštěvy přivítali od 13. prosince. Potvrzuje to ředitel Domova Václav Voltr. „Jinak klienti mají možnost opustit zařízení a být se svojí rodinu mimo něj. Zákaz návštěv neplatí na opuštění budovy s rodinou mimo zařízení a nebo pobyt doma.“

Podobná situace je pak i v Domově seniorů Nová Paka, tam také plánují během vánočních svátků zrušit zákaz návštěv.

Čtěte také

Nicméně podle ředitele Vladimíra Šimka budou i tak jistá omezení. „Je limitovaný počet návštěv u klientů, počet osob u klienta a také časově to bude omezené.“

Je tedy situace kolem koronaviru v domovech pro seniory aktuálně stabilizovaná?

Podle toho, co mi řekli ředitelé napříč celým Královéhradeckým krajem, tak v tuto chvíli je situace stabilizovaná. Jednotlivá zařízení hlásí buď žádné nakažené osoby nebo jen jednotlivé případy mezi zaměstnanci nebo pacienty. Řada ředitelů se v regionu dokonce shodla na tom, že i navzdory špatné epidemické situaci je to teď v domovech lepší než při předchozích vlnách epidemie.

Spustit audio

Související