Večer začne odstraňování dočasných svodidel z D1 u Humpolce

4. leden 2019 09:00

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne dnes po 21:00 odstraňovat dočasná betonová svodidla mezi 90. a 94. kilometrem dálnice D1 u Humpolce.

Úpravy mají usnadnit zimní provoz ve zúženém úseku dálnice procházejícím modernizací, která začala loni v březnu. Práce jsou naplánované do 8. ledna.

V případě nepříznivého počasí je ŘSD odloží, řekl jeho mluvčí Jan Rýdl. Po odstranění svodidel bude zúžený úsek na Vysočině desetikilometrový. 

U Větrného Jeníkova

Umožní-li to počasí, začnou v pátek i práce na opravě vodou vymletých částí vozovky. Kaverny jsou přibližně pod 600 metry dálnice zhruba na 97. kilometru D1. Od 94. po 104. kilometr u Větrného Jeníkova zůstane dálnice zúžena na dva pruhy, které už ŘSD nechalo po prosincovém kolapsu dopravy rozšířit.

Dálnice bude při odstraňování svodidel průjezdná vždy v jednom jízdním pruhu v každém směru. Kaverny bude podle Rýdla možné upravit ze středové části, která je kvůli modernizaci nepřístupná.

Problémy s dodavatelem stavby

Zakázku za 1,75 miliardy korun dostalo sdružení tvořené českou firmou Geosan Group, italskou Toto Costruzioni Generali a kazašskou SP Sine Midas Stroy. Práce se nepodařilo dokončit do zimy. Spolupráce mezi ŘSD a sdružením na konci loňského roku skončila.

Modernizaci dokončí jiná firma, kterou ŘSD vybere na jaře. Práce budou pokračovat v létě, řekl už dřív generální ředitel ŘSD Jan Kroupa. Původnímu zhotoviteli už bylo vyměřeno šest pokut v celkové výši 60 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související