Ve Volyni odumírá velký smrk na náměstí

1. březen 2018

O budoucnosti smrku pichlavého na náměstí rozhodují ve Volyni na Strakonicku. Strom bývá v adventním čase ozdobený jako vánoční. Jeho stav se zhoršil mimo jiné proto, že nemá dost vláhy.

„Ta dřevina je proschlá, je vidět, že ten vrchol je nakloněný a celkově je strom v horším zdravotním stavu,“ ukazuje Edita Dvořáková z odboru životního prostředí.

Znalecký posudek konstatuje, že 17 metrů vysoký smrk postupně odumírá. „Už tady nemá dlouhou perspektivu a vitalita je snížená,“ dodává Edita Dvořáková.

Strom je doslova obklopený komunikacemi, kolem jezdí automobily. Vliv na jeho stav tak může mít i solení. „My se domníváme, že pravděpodobně je za tím zhoršeným stavem i rekonstrukce silnice, kdy se zřejmě trochu změnily vláhové poměry v okolí. Strom prosychá, má asi nedostatek vláhy a je napaden škůdci,“ říká referentka odboru životního prostředí.

Starosta města Václav Valhoda upozorňuje na bezpečnostní riziko. „Jedná se o místo, kde se pohybuje velké množství dětí a mládeže, je tam autobusová zastávka. Je to i dost nebezpečné při přívalových deštích nebo vichřicích, může dojít k pádu smrku,“ říká.

Podle Edity Dvořákové je tak třeba věc zbytečně neodkládat, podat žádost o povolení kácení a následně smrk pokácet. Oficiální rozhodnutí obor životního prostředí ještě nevydal, čeká na žádost vlastníka stromu, tedy města.

Smrk na náměstí ve Volyni odumírá
autor: Václav Malina
Spustit audio