Ve Vílanci si lidé můžou vybrat, vedle koho by chtěli být pohřbení

2. srpen 2017
Zprávy z

Hřbitov ve Vílanci na Jihlavsku míří na internet. Obec o třech stovkách obyvatel se pustila do takzvané digitalizace a už má vše připravené na to, aby na webu ukázala například přesnou mapu hrobových míst.

Obec tak umožní občanům, aby snadno z domova zjistili, kde jsou volná hrobová místa. Už teď zdigitalizovaná hřbitovní mapa slouží samotné radnici. Program totiž hlídá smlouvy a termíny, do kdy je ještě místo zaplacené.

Ve Vílanci právě připravují nový hřbitovní řád. Jakmile bude schválen, vyvěsí ho spolu s digitální mapou hřbitova na webové stránky. A pak bude sloužit i veřejnosti. Pomoci může třeba starousedlíkům, kteří by chtěli k poslednímu odpočinku ulehnout poblíž přátel. Na mapě totiž zjistí i to, kdo je pohřben na sousedních místech.

Vílanec patří k průkopníkům digitalizace hřbitova. Online přístupné jsou hřbitovy v Praze, na Vysočině už digitální mapu mají v Netíně na Žďársku a Chřenovicích na Havlíčkobrodsku, ale například v Jihlavě si na internetu seznam hřbitovních míst nenajdete.

V Pelhřimově o tom ani neuvažují. Podle správkyně pohřebiště je vždy lepší, když si zájemci dojdou do kanceláře a spolu s ní prohlédnou celý hřbitov. Někteří lidé totiž upřednostňují více slunné nebo naopak stinné místo a chtějí si prohlédnout, jestli jsou hroby v okolí pravidelně udržované.

autor: daz
Spustit audio