Ve Velké Bíteši slaví 107. narozeniny nejstarší žena v kraji Vysočina

10. srpen 2013
Zprávy z

Právě před 107 lety se narodila nejstarší obyvatelka kraje Vysočina. Marie Cahová z Velké Bíteše zažila všechny české i československé prezidenty a k jejímu jubileu jí přijela popřát celá její početná rodina i s prapravnoučaty. Po jejím boku stáli synové, kterým je oběma více než osmdesát let.

Píseň ‚Živijó‘ odstartovala vlnu gratulací, které mířily k nenápadné, drobné a velmi upravené paní v květovaných šatech. Nikdo by nehádal, že právě ona je jubilantkou, nejstarší obyvatelkou Vysočiny a právě dnes slaví 107. narozeniny.

„Všechno nejlepší, hlavně hodně zdraví a štěstí, a abychom se tady za rok zase všichni sešli,“ přeje prapravnučka paní Cahové Eliška.

Svoji matku doprovázejí na oslavě i její dva synové Oldřich a Miloš. Mladší Oldřich prožil už 86 zim. Na svoji maminku vzpomíná s láskou a je jí vděčný za bezpečné dětství.

„Za války zahynul otec. Pak prodávala v obchodě, taxovala nějaký čas. Jezdila s autem, my jsme měli taxi. Tak s ním jezdila koncem války, po 45. roce,“ vzpomíná na léta s maminkou syn Miloš a pokračuje:

„Pak jsme se přestěhovali, rozutekli jsme se do světa, pak jsme se zase vrátili na stáří.“

Oba synové se shodují, že jsou rádi, když je maminka zdravá a stále jí chutná.

„Je mlsná. Ráda má dobré jídlo. Vepřo-zelí. A maso hlavně, je to masařka,“ usmívá se Miloš a uzavírá vzpomínání s tím, že maminka byla přísná: „Byla metr. To víte, dlouho nepovídala. Hned nějaká přiletěla.“

autoři: Marína Dvořáková , Andrea Kratochvílová
Spustit audio