Ve Svitavách obnovili dětské zastupitelstvo. Vadí mu oslovení Vážení spoluobčané

4. duben 2024

Přibližně po deseti letech ve městě navázali na tradici. Díky dětskému zastupitelstvu se třeba k vedení města snáz dostanou podněty a informace o preferencích dnešních mladých.

„Hned při prvním setkání všichni členové měli nějaké úkoly, se kterými se rozešli do škol. Tam taky fungují žákovské parlamenty. Následně vyběhla spousta témat, která kolikrát my dospělí nepovažujeme za úplně důležitá. Přitom pro děti důležitá jsou. Dětský poradní hlas je pro nás naopak nesmírně důležitý,“ ujistil ředitel Střediska volného času Tramtáryje a svitavský radní Ondřej Komůrka.

Čekání na hlavu

Čtěte také

Už podruhé se ale nepovedlo zvolit vedení. „Naposledy se sešlo málo dětí a nemohly tak zvolit starostu anebo starostku. Posuneme to o 14 dní a pevně věřím, že tomu dáme tu správnou fasádu a směr. Plánujeme 10 setkání za rok, ale teď to potřebujeme zintenzivnit a dát tomu oficiální formu. Chceme propagovat značku DZS (Dětské zastupitelstvo Svitavy). Vymýšlíme i logo, které se může podobat vizuálnímu stylu města, ale necháme to vyloženě na dětech, co vyberou.“

Na post starosty se podle něj asi nejvíc hodí sedmák Matěj Havránek. „Má dobře prořízlou pusu a navíc ještě bude mít dva roky. Byl by předpoklad dlouhodobější koncepce. Děti v zastupitelstvu zůstávají do deváté třídy. Ale není to na mně. Musí se demokraticky zvolit.“

Změnit myšlení

S mladou generací je taky potřeba správně komunikovat. „Jakmile si přečtu Vážení spoluobčané, tak už mě to pak nezajímá. Dala bych tam něco, co dokáže zaujmout,“ uvedla příklad dětská zastupitelka Magdaléna Čejková. „Vnímáme to dost silně. Hlavním komunikačním kanálem mezi teenagery je Instagram. My facebookáři jsme za zenitem. Budeme muset svoje myšlení dát jiným směrem,“ ujistil Komůrka.

Svitavský radní Ondřej Komůrka

Dětské zastupitele zajímají třeba kulturní akce anebo ekologie. Promluvit chtějí i do takzvaného participativního rozpočtu. Tuhle možnost ve Svitavách dávají všem lidem starším 12 let. „Je to i v naší moci, abychom do toho mohli zasáhnout. Můžeme to vyslat do škol, abychom měli s naším projektem větší šanci,“ dodala další dětská zastupitelka Adéla Čermáková.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související