Ve Studenci bude největší sbírka myší, plánují vědci s otevřením nového akademického pracoviště

23. červen 2017
Zprávy z

Ve Studenci na Třebíčsku otevřeli nové zázemí pro vědce a akademiky. Pracoviště Akademie věd tam sídlí už roky, nové pracoviště za desítky milionů je ale otevřené pár dní. Odborníci tam zkoumají obratlovce, mimo jiné myši a dokonce mají ambici mít největší kolekci myší k vědeckým účelům na světě.

„Jsem samozřejmě moc ráda, už proto, že to je ústav biologie a obratlovců, který je sice malý ústav, ale velmi kvalitní. Tady je to navíc krásné místo, má dobré podmínky, určitě to bude krok dopředu,“ pochválila předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

Pracovníci ústavu ve Studenci mimo jiné chovají myši. „Zatím jsme ve skromných podmínkách, měli bychom ale získat akreditaci na nové chovy. Kromě těch, které tu jsou, bychom měli přivést dalších 35 kmenů odvozených z volně žijících populací,“ plánuje vedoucí pracoviště Josef Bryja.

„V současné době je to asi 500 myší. Počítáme s tím, že po převozu do nové budovy, naroste počet na několik tisíc. Vznikne tady největší sbírka myších kmenů odvozených z volně žijících populací na světě,“ dodal profesor Bryja.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio